Разоткривање: Нијемци руше вјетроелектрану јер је важнији рудник угља

Предсједник Уганде Јовери Мусевени критиковао је Запад због "двоструког стандарда” у њиховом одговору на енергетску кризу насталој због рата у Украјини.

петак, 18 новембра, 2022 / 12:48

У објави на Твитеру, Мусевени је издвојио Њемачку због рушења вјетротурбина како би омогућили проширење електране на угаљ док се Европа бори са енергетском кризом изазваном ратом Русије и Украјине, преноси ЦНН.

У септембру је Русија, која се нашла под великим бројем западних санкција због своје инвазије на Украјину, зауставила испоруку гаса Европи, остављајући регион који је зависио од увоза руске нафте и гаса у потрази за алтернативама.

Њемачка је предложила постепено укидање термоелектрана на угаљ до 2030. како би се смањиле емисије угљеника. Али највећа европска привреда сада је принуђена да даје приоритет енергетској безбједности у односу на чисту енергију пошто су испоруке гаса из Русије обустављене.

Баш као и Њемачка, многе друге европске земље оживљавају пројекте угља као алтернативу руској енергетици.

Мусевени је написао да прелазак Европе на производњу електричне енергије засноване на угљу "извргава руглу” климатске циљеве Запада.

"Вијест из Европе да се руши огромна вјетроелектрана како би се направио простор за новоотворени рудник угља је показатељ двоструког стандарда који смо у Африци очекивали", написао је лидер Уганде и тај потез Њемачке назвао "чистим лицемјерјем”.