Размјена ватре између Тајланда и Камбоџе упркос примирју

Војници Тајланда и Камбоџе размијенили су рано јутрос ватру, чиме је прекршен договор о прекиду ватре успостављен јуче и којим би требало да буду окончани вишедневни сукоби у којима је погинуло 16 људи, а неколико десетна рањено. Двије стране окривљују једна другу за кршење прекида ватре, али исто тако и наводе да желе да дају […]

петак, 29 априла, 2011 / 13:32

Војници Тајланда и Камбоџе размијенили су рано јутрос ватру, чиме је прекршен договор о прекиду ватре успостављен јуче и којим би требало да буду окончани вишедневни сукоби у којима је погинуло 16 људи, а неколико десетна рањено.

Двије стране окривљују једна другу за кршење прекида ватре, али исто тако и наводе да желе да дају шансу примирју.

Званичник тајландске војске Тавачај Самутсакорн рекао је да су кратки сукоби избијали током ноћи. Према његовим ријечима, убијен је један тајландски војник док су четворица рањена.

Није познато да ли је било жртава на страни Камбоџе.

Нови сукоби избили су након четвородневних борби у фебруару, када је недалеко од хиндуистичког храма Преах Вихеар погинуло 11 лица.

У средишту посљедњег спора били су хиндуистички храмови Та Моан и Та Крабеју, у минираној џунгли, на коју полажу право обје земље.

Тајланд тврди да су древне рушевине у провинцији Сурин, али Камбоџа сматра да су на њеној територији. Борбе су најжешће око Та Моана, комплекса у којем су три храма на планинском прелазу.

На појединим дијеловима границе између Тајланда и Камбоџе никада није извршена званична демаркација, што је узрок непрестаних тензија и појаве национализма у обје земље.