Разлог за опрез: Зеленаши ММФ хвале Владу Српске

Министар финансија, др Зоран Тегелтија, одржао је данас састанак са мисијом Међународног монетарног фонда у БиХ, која је предвођена шефом мисије Надимом Илахијем, и резидентним представником ММФ у БиХ, Франциском Пародијем.

петак, март 9, 2018 / 11:28

Министар Тегелтија упознао је Мисију ММФ-а са прелиминарних извршењем Буџета Републике за 2017. годину и фискалним циљевима Владе Републике Српске за 2018. годину. Министар је истакао да је посебна пажња Владе Републике Српске у 2018. години посвећена спровођењу мјера које имају за циљ додатно унапређење пословног амбијента, а све у складу са потписаним Меморандумом са Унијом удружења послодаваца из децембра 2017. године.

Представници ММФ-а су изразили задовољство провођењем програма од стране Републике Српске, а посебно са оствареним макроекономским и фискалним кретања у 2017. години. Посебно су нагласили да је Влада Републике Српске правовремено препознала проблеме са којима се сусреће здравствени сектор, не само у БиХ, него у готово свим земљама окружења, те предузела неопходне, адекватне реформске мјере, које ће додатно унаприједити фискалну позицију Републике Српске.

Реформе финансијског сектора додатно су унаприједиле стабилност финансијског сектора, кроз оснаживање овлашћења и надлежности институција Републике Српске и увођење нових надзорних овлашћења Агенције за банкарство Републике Српске, укључујући регулаторни и надзорни третман системских банака. Досљедна примјена новог регулаторног оквира допринијеће већој стабилности финансијског сектора.

И Жељка се срела са Надимом

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић разговарала је данас у свом кабинету са делегацијом Међународног монетарног фонда (ММФ), коју је предводио шеф мисије за БиХ Надим Илахи.

На састанку је разговарано о стању у јавним финансијама, прелиминарном извршењу Буџета Републике Српске за прошлу годину и перспективама за наредни период.

Предсједница Цвијановић поновила је опредијељеност Владе Републике Српске за заједнички рад са овом међународном финансијском институцијом и одржање аранжмана, као и за превазилажење свих изазова који се очекују у овој години, те оцијенила да постоји висок степен сагласности о свим кључним политикама у односима са ММФ-ом.

Овом приликом изражено је задовољство исказаним прелиминарним подацима о извршењу Буџета Републике Српске у 2017. години, те истакнуто да ће успјешан привредни раст бити настављен у 2018. години.

Посебна пажња Владе Републике Српске у овој години, како је навела предсједница Цвијановић, биће посвећена спровођењу различитих мјера, задатака и активности са циљем додатног унапређења привредног амбијента.

Састанку су присуствовали и резидентни представник ММФ-а у БиХ Франциско Пароди и министар финасија Републике Српске Зоран Тегелтија.1 КОМЕНТАР

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *