Раздор \’платформаша\’ у Влади ФБиХ

Влада ФБиХ јуче је прегласавањем министара из СДА усвојила Нацрт закона о унутрашњим пословима ФБиХ, којим је предвиђено да полицијске службенике бира Влада, а не Независни одбор као што је до сада био случај. Тиме је дошло до потпуног раздора унутар владајуће платформашке коалиције у ФБиХ која је већ мјесецима у кризи. Министри из СДА […]

среда, 25 јануара, 2012 / 11:09

Влада ФБиХ јуче је прегласавањем министара из СДА усвојила Нацрт закона о унутрашњим пословима ФБиХ, којим је предвиђено да полицијске службенике бира Влада, а не Независни одбор као што је до сада био случај.

Тиме је дошло до потпуног раздора унутар владајуће платформашке коалиције у ФБиХ која је већ мјесецима у кризи.

Министри из СДА су послије прегласавања казали да је ријеч о преседану јер закон није усагласила владајућа коалиција. Генерални секретар СДА Амир Зукић рекао је “Гласу Српске” да ова странка већ одавно има јасан став о овом законском рјешењу и да га неће подржати ни у Парламенту ФБиХ.

– Ми сматрамо да је овим законом омогућено јасно мијешање политике у оперативну надлежност и руковођење полицијом и полицијским структурама. То је драстичан корак уназад у стандардима које је БиХ постигла и који владају у свијету. Ово је политички притисак и отворена су врата за утицај политике на истражне органе – рекао је Зукић.

Нагласио је да се ради о “фантомском закону” који је приједлог и ујдурма СДП-а који на овај начин жели да обезбиједи политички утицај на полицију.

– Због тога овакав закон неће добити подршку посланика СДА. Полиција и правосудни органи морају бити што независнији и СДА ће кроз парламентарну процедуру и појашњења покушати да измијени закон – рекао је Зукић.

Коментаришући најаве да би за овај закон подршку могла дати опозиција и да би на тај начин могао да добије пролаз у Парламенту, Зукић је казао да је и то ујдурма СДП-а.

– Изгледа да ни опозиција више није опозиција него продужена рука СДП-а – казао је Зукић.

Министар унутрашњих послова ФБиХ Предраг Куртеш, који је кадар СДП-а, изјавио је да нису у праву они који тврде да ће овим законом бити угрожена оперативна и финансијска самосталност полиције.

– Закон у два члана јасно гарантује оперативну и финансијску самосталност Федералне управе полиције – изјавио је Куртеш и додао да критичари овог закона не желе да кажу да у садашњем закону самосталност полиције није нигдје експлицитно наведена.

Потпредсједник СДА Шемсудин Мехмедовић казао је да је и изгласавањем спорног закона СДП открила карте и да од својих коалиционих партнера жели да направи икебане, а да главне конце вуку они.

– Ако сматрају да ћемо бити њихов привјесак и употпуњавати њихову парламентарну већину, онда су одабрали погрешног партнера и нека га траже међу другима – рекао је Мехмедовић и додао да СДП настоји да полицију стави под своју директну контролу.

– Чињеница је да су овладали неким медијима и правосудним системом и очигледно је да желе овладати и полицијским апаратом – казао је Мехмедовић.0 КОМЕНТАРА

  1. Prepisuju iz naše skupštine. Opozicija produžena ruka vlasti, preglasavanje, politički pritisak, „fantomski zakoni“,miješanje politike …
    Nema razloga niti da se raduju oni našem jadu, niti mi njihovom. Kamo sreće da oponašamo jedni druge i da se takmičimo jedni sa drugima u ekonomskom razvoju, u otvaranju radnih mjesta, u borbi sa korupijom i samovoljom i bezzakonju vladajuće bande.
    Nismo mi odmakli jedni od drugih. Niko ne govori kako da očistimo svoje dvorište od šljama i gliba, već izvijamo vratove preko plota kako bi se narugali onome čime se i oni nama rugaju. Izgleda da zadugo nećemo imati jedni drugima na čemu da zavidimo.
    Rugala se ruga pa joj bila druga.