Разбојништво: Наплатићу ти казну, јер маску носиш као ја

Двије Бањолучанке су биле непријатно изненађене када их је по напуштању угоститељског објекта, на сред улице и блокирајући возилом саобраћај, зауставила патрола униформисане полиције МУП РС, која им је наплатила казну због оног што и они ОЧИГЛЕДНО РАДЕ. И то у тренутку кажњавања за исто дјело!

уторак, 12 маја, 2020 / 10:37

Овај скандал и бахато малтретирање грађана се десио 11.05.2020. године у Улици Бана Лазаревића у Бањој Луци, у 18:57 часова. Што је још горе, све се ово дешава у дану када су уз ограничења отворени угоститељски објекти у којима људи ваљда пију пиће филтрирајући га кроз хируршку маску?

– Изашли смо из кафића и одмах су нас зауставили, без обзира што смо имале маске. Рекли су нам да их носимо неправилно и наплатили нам мандатне казне од 50 КМ, односно 25 КМ уколико уплатимо казну у року од осам дана, рекла је једна од кажњених Бањолучанки репортеру Фронтал.РС и додала:

"Стварно ми није јасно зашто су то урадили нама, јер ево колико људи иде без икакве маске (нпр. репортер Фронтала), а и нисмо урадили ништа што не раде и полицајци сами"?

Посебна је прича да су маске и рукавице (потоње недавно укинуто) крајње бескорисне у противепидемиолошком смислу, уколико се налазите на отвореном простору и држите дистанцу.

Шта је сљедеће, наплаћивање казне уколико не носите "правилно" маску у возилу?

КОЈИМ ПРАВОМ?!

Оно што је овдје тема, јесте да се полицајац усуђује наплатити казну за "прекршај" који и он сам чини у тренутку док врши "законску санкцију".

Полицајац ЦЈБ Бања Лука, Гојић Д. правилно носи маску, како се јасно види на фотографијама, док његов колега из патролног возила регистарских ознака К48-Ј-748 кажњава због маске коју носи на идентичан начин, а при том чак ни не држи дистанцу са странком, већ се једно другом уносе у лице, да би се боље чули, како се јасно види на нашој насловној фотографији.

Полиција једне земље треба да служи њеним пореским обезницима и да прије свега дјелује превентивно, док се у Српској очито служи мандатним казнама као начином да себи обезбиједе или појачају плату. То изазива неповјерење и оправдано зазирање народа од чувара реда, што је потпуно у супротности са оним за шта их тај народ плаћа.

Што је превише, превише је…

Фронтал.РС ће послати званичан захтјев МУП РС, за информацију каква ће санкција бити предузета против полицијског службеника који кажњава прекршај, вршећи прекршај?

Позивамо све грађане да фотографишу представнике власти, посебно униформисану полицију, у вршењу оваквих или сличних прекршаја за које издају новчане казне другима. Своје фотографије или видео снимке шаљите на адресу Фронтал.РС и(ли) МУП РС изравно.

Ово је скандал и насиље у име закона, ништа мање него епизода са Сташом Кошарцем. Да буде још горе, исти до сада није пријавио ни да је платио бар мандатну казну као двије Бањолучанке, које су се затекле на погрешном мјесту у погрешно вријеме. Са очигледно погрешним полицајцима.