РАТНИК МУСА (武士)

Исто као Ратници неба и земље. Кинески вестерн на вишем нивоу, јер има корејске секунданте. Кина се распада у династичким борбама (Минг и Јуан), а краљевство Корјо (Кореја) шаље своје посланике у дворац првих. Говор о родбинским односима држава Корјо и Хан нам не значи ништа, захваљујући огромном цивилизацијском зјапу. Поштанске кочије губимо на почетку, […]

понедељак, август 22, 2011 / 05:35

Исто као Ратници неба и земље. Кинески вестерн на вишем нивоу, јер има корејске секунданте.

Кина се распада у династичким борбама (Минг и Јуан), а краљевство Корјо (Кореја) шаље своје посланике у дворац првих. Говор о родбинским односима држава Корјо и Хан нам не значи ништа, захваљујући огромном цивилизацијском зјапу.

Поштанске кочије губимо на почетку, па косооки каубојци спашавају принцезу од Монгола. Остатак радње проводе у бјежанији, која се такође врло вестернски завршава у напуштеној тврђави, гдје малобројнији војници жртвују животе за идеал. Борбе конфузне, без много математичких двобоја и реалне у границама жанра.

Сценарио је испреплетен ситним нитима међусобних веза ликова. Копљаници голубијег срца. Младић се брине о трудници. Нежења бдије над полудјелом бабом. Преводилац кукавица и прерачунати генерал.

Тако наведе да ће то бити још једна патетична епизодица, а онда се јунацима деси смрт. Због дугог трајања (158 мин.), не може се тачно докучити куда сценарио тиме води.

Уз неке нелогичне атрибуте царске власти, невербално, објашњава правила функционисања државе и појединца у њој; што је основна порука 90 одсто кинеских филмова.

(Редитељ: Сунг-су Ким; Улоге: Ву-сунг Јунг, Сунг-ки Ан, Јин-мо Ју)Оставите одговор