Рат па донације: ЕУ демократизује Мали са двије милијарде евра

Европске земље обећале су на донаторској конференцији у Бриселу двије милијарде евра помоћи Малију да би се у тој земљи успоставила стабилна демократија. Тежња европских земаља је да се спријечи да Мали постане уточиште терориста. Званичници Малија утврдили су да би им било потребно 4,3 милијарде евра да би поново успоставили власт на цијелој територији […]

четвртак, 16 маја, 2013 / 11:34

Европске земље обећале су на донаторској конференцији у Бриселу двије милијарде евра помоћи Малију да би се у тој земљи успоставила стабилна демократија.

Тежња европских земаља је да се спријечи да Мали постане уточиште терориста.

Званичници Малија утврдили су да би им било потребно 4,3 милијарде евра да би поново успоставили власт на цијелој територији и изашли као побједници из унутрашњих борби са исламским екстремистима, који су заузели сјевер те земље.

Француски предсједник Франсоа Оланд рекао је да ће његова земља, некадашњи колонизатор Малија, допринијети са 280 милиона евра, док ће Њемачка уложити 100 милиона у транзициони пројекат Малија и планиране демократске изборе.

Британија је обећала 128 милиона фунти као помоћ Малију и региону Сахела да постану безбједнији.

Дан пред донаторску конференцију, ЕУ је објавила да ће издвојити 520 милиона евра у наредне двије године за Мали што је четвртина тражене суме.

Мали је упао у кризу 2012. када су побуњеничке групе преузеле сјевер земље, а у војном удару је збачена влада чије упориште је било на југу.

Међународни званичници страхују да је сјеверна област Малија, ван домашаја званичне власти, одлично упориште за терористичке групе.

У јануару је Француска, по захтјеву владе Малија, послала своје војнике да преузму сјевер земље, што су оне у великој мјери и успјеле, али, како оцјењује агенција АП, питање је шта слиједи.

"Побиједили смо у рату. Сада морамо да побиједимо и у миру", рекао је данас француски министар спољних послова Лорен Фабијис.

Извршна директорка Свјетског програма за храну Ердарен Кузен рекла је данас да је са сјевера Малија интерно расељено 300.000 људи који су отишли на југ, и још 175.000 избјеглица у Буркини Фасо, Нигеру и Мауританији.

"Влада (Малија) процјењује да је 660.000 дјеце млађе од пет година у опасности од неухрањености", рекла је Кузен за агенцију АП. Она је додала да је хитно потребна помоћ у храни и за 700.000 одраслих становника Малија.

Данашњу донаторску конференцију организовали су Француска, ЕУ и Мали.