Рат националних валута

ЛОНДОН – Када је прије двије године избила свјетска економска криза, владе већине земаља одазвале су се позивима на узајамну помоћ и сарадњу, али су се страхови од протекционизма испоставили као претјерани. Међутим, све указује на то да се поједине земље окрећу сопственим интересима и настоје да заштите своје економије због чега је на снази […]

петак, 8 октобра, 2010 / 09:44

ЛОНДОН – Када је прије двије године избила свјетска економска криза, владе већине земаља одазвале су се позивима на узајамну помоћ и сарадњу, али су се страхови од протекционизма испоставили као претјерани.

Међутим, све указује на то да се поједине земље окрећу сопственим интересима и настоје да заштите своје економије због чега је на снази својеврстан рат националних валута.

Под термином "рат валута" подразумијева се настојање неке земље да намјерно девалвира, односно умањи вриједност своје националне валуте како би подстакла конкурентност економије.

У томе предњачи Кина чија је валута јуан, према мишљењу већине економиста, неосновано слаба на шта су се уочи састанка у Вашингтону пожалили и челници Међународног монетарног фонда (ММФ) и Свјетске банке.

"Јасно је да се свјетска економија опоравља, али као што је свима познато, она је још слаба и то дјелимично зато што је неуједначена. У Азији и Јужној Америци економски раст врло је висок и за те дијелове свијета криза је очигледно готова. Али, Европа се и даље споро опоравља што изазива забринутост, јер Стари континент чини велики дио глобалне економије. Уколико Европа заостаје, то утиче и на остале. Имамо и САД, гдје је економска ситуација и даље неизвјесна", истакао је директор ММФ-а Доминик Штраус Кан.

Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик сматра да за многе земље највећи проблем и даље представља незапосленост – преноси Би-Би-Си.

Он је истакао да кад год је висока стопа незапослености пријети опасност од избијања напетости на другом плану, што се огледа и у расправи о вриједности националних валута.

Према његовим ријечима, развијене земље "олабављују" своје монетарне политике док поједине земље у развоју ту политику пооштравају како би одговориле на економски раст.

Зелик је додао да врло развијене земље смањују вриједност својих валута како би подстакле извоз и таква ситуација ствара тензије на међународном плану.Оставите одговор