Растуће економије: Парагвај испред свих

Привреда Парагваја је од почетака године порасла 14,8 одсто, у односу на исти квартал лане, што је сврстава на прво мјесто најбрже растућих економија у свијету.  По подацима Централне банке Парагваја, БДП је у прва три мјесеца ове године порастао 8,8 одсто у поређењу са четвртим тромјесечјем 2012. По процјенама, привреда ће у 2013. заиљежити […]

субота, јун 29, 2013 / 06:04

Привреда Парагваја је од почетака године порасла 14,8 одсто, у односу на исти квартал лане, што је сврстава на прво мјесто најбрже растућих економија у свијету.

 По подацима Централне банке Парагваја, БДП је у прва три мјесеца ове године порастао 8,8 одсто у поређењу са четвртим тромјесечјем 2012.

По процјенама, привреда ће у 2013. заиљежити раст од 13 одсто, углавном због напредовања у сектору пољопривреде, сточарства и грађевинске индустрије.
Парагвај је шести глобални извозник соје, али су катастрофалне суше прошле године смањиле производњу, што је довело до пада од 1,2 одсто.

"Ова година је дијаметрално супротна од претходне. Климатски услови су изузетно повољни тако да се може очекивати рекордна производња пољопривредних производа. Истовремено, први пут од избијања шапа и слинавке 2011, сточарстви и производња меса доживљавају пуни замах", наводи Централна банка.
Пољопривреда је порасла 47,4 одсто, а сточарство и индустрија меса 10,8, а за 18,1 одсто повећане су инвестиције за јавне радове у инфраструктури.

Такође, Парагвај је први пут у историји на међународном тржишту продао 10-годишње обвезнице у износу од 500 милиона долара. Ова држава има тржишну привреду с великим сектором сиве економије због традиционално нижих цијена него у сусједном Бразилу и Аргентини. У привреди доминира пољопривреда и индустријске гране везане за њу, те су главни индустријски подсектори производња хране, пића, дувана, текстила, одјеће, коже.

Захваљујући природном богатству, дрвна индустрија чини 15 одсто индустријске активности, а извоз дрвне грађе и производа од дрвета 8 одсто укупног извоза земље. Генерално, индустрију карактерише велики број малих и средњих предузећа. Ни једна из групе 1.000 великих компанија Латинске Америке, које иначе послују у региону, немају своје представнике у Парагвају.

Значајан је извоз електричне енергије која се производи у големој хидроелектрани Итаипу, највећој на свијету по инсталираној снази, која се налази на ријеци Парани на граници с Бразилом, и великој ХЕ Јакирета на граници с Аргентином.
У првом кварталу 2013. инфлација је износила 2,1 одсто. Политичка неизвјесност, корупција, ограничен напредак у структурним реформама и недостатак инфраструктуре су, по мишљењу аналитичара, препреке за дугорочнији раст Парагваја.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *