Растковим стазама секуларизма: Светосавски дух у влади и школама Српске

Поводом празника Светог Саве, који се обиљежава као школска слава, министар просвјете и културе Републике Српске др Дане Малешевић упутио је честитку свим ученицима, руководству школа те наставном и ваннаставном особљу у Републици Српској.

петак, јануар 26, 2018 / 19:00

У честитки се, између осталог каже:

„Први српски учитељ и просвјетитељ Свети Сава примјер је за наша вјечна надахнућа. Скромност и пожртвованост у раду и настојањима за највише циљеве, примјери су светосавски за свакодневно промишљање и поступање у складу с њима.“

Министар Малешевић је позвао наставнике и ученике да, мотивисани свијетлим примјером светосавске скромности, духовности, истрајности и учености вриједно раде и тако остваре све зацртане циљеве, те да вођени овим примјером, никада не посустану у исказивању својих могућности и постигнућа.

„Овогодишње светосавље желимо посебно обиљежити снажном мишљу о важности очувања српског језика. Језик којим говоримо и пишемо основно је полазиште нашег, као и сваког другог, националног бића, оно без чега није могућ наш напредак нити опстанак. Свијест о томе требало би да нам је јасна и обавезујућа на начин како је била и Светом Сави“, истакао је министар Малешевић.

Он је пожелио много успјеха ученицима, којима је школска слава прилика да представе своја постигнућа.

„Уз захвалност наставницима на посвећености васпитавању и образовању младих генерација, позивам их да у светосавском духу наставе да раде, напредују и његују културу дијалога“, поручио је министар Малешевић.

У вјерском духу није заостала ни предсједница владе:

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић честитала је данас свим ученицима, студентима, просвјетним радницима и запосленима у области образовања, школску славу Светог Саву.

„У име Владе Републике Српске и своје име, ученицима, студентима, просвјетним радницима и запосленима у области образовања, честитам школску славу Светог Саву.

Обиљежавајући Савиндан, његујемо успомену на Растка Немањића – Светог Саву, првог српског архиепископа, утемељивача просвјетитељства и заштитника школства.

Свим ученицима и студентима желим да његов живот и његова просвјетитељска мисија у ширењу знања буду инспирација и водиља, јер је улагање у образовање најсигурнија инвестиција у будућност.

Најсвјетлији дан образовања честитам и просвјетним радницима, чија је улога у образовању и васпитању од непроцјењивог значаја, јер им родитељи и друштво повјеравају оно што им је најдрагоцјеније – своју дјецу“, наводи се у честитки предсједнице Цвијановић.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *