Расте утицај организованог криминала на спорт и клађење

Умијешаност организованих криминалних група у спорт и спортско клађење је у порасту, а такмичења се злоупотребљавају не само због зараде, већ и због прања новца, наводи се у анализи коју је објавио Интерпол.

недеља, 6 септембра, 2020 / 13:09

С обзиром да се вриједност глобалног тржишта спортског клађења процјењује на 1,6 билиона (хиљада милијарди) евра, корупција у спорту и намјештање утакмица не представља искључиво проблем за етику у спорту.

"Ова област криминала привлачи групе мафијашког типа, као што су италијанске, албанске, јерменске и азијске групе”, наводи Интерпол, а додаје да је сваки облик криминала везан за спорт "изразито транснационалан”.

Додаје се да организоване криминалне групе укључене у спортску корупцију имају вишеслојну структуру са "специфичним улогама, задацима и одговорностима”.

"(Банде) са сједиштем у Европи и азијски криминални синдикати могу да сарађују у различитим шемама или да дјелују самостално. Чини се да је фудбал један од циљаних спортова због своје популарности и веома богатог тржишта клађења. Међутим, вјерује се да су у то укључени и други професионални спортови (попут тениса, кошарке и других)”, наводи се у извјештају.

Међународна полицијска организација каже и да је спортска корупција у тенису, посебно такмичења на нижем нивоу, област која "све више забрињава”.

"Еуропол је само повремено пријављивао намјештање утакмица у вези због (зараде на) клађењу, међутим ова врста манипулисања се такође у великој мјери дешава и не треба је потцјењивати… У (оваквим) шемама, намјештање утакмица је обично организовано одвојено од клађења”, наглашава Интерпол.

Годишњи приход од криминала од намјештања утакмица у вези са клађењем процјењује се на 120 милиона евра.

Прање новца може вршити путем онлајн клађења, било искоришћавањем обичних оператора или преузимањем директног власништва над кладионицама, а криминалци онда другим групама могу понудити своје услуге и прати и туђи прљави новац кроз своје кладионице.

Стварни обим намјештања мечева повезаних са спортом и даље остаје неразјашњен, због чега је неопходно јавно-приватно партнерство за рјешавање овог проблема, нагласили су у Интерполу.

"Овај приступ захтијева неопходно укључивање свих релевантних актера… попут судских власти, спортских организација, регулаторних и других јавних тијела, кладионица, као и приватних компанија које пружају услуге праћења и провјере клађења”, наводи се у извјештају.