Расте тржиште персоналних рачунара

Тржиште персоналних рачунара је у првом кварталу ове године порасло за 7 посто, у односу на исти период претходне, објавила је истраживачка компанија Каналис. Првих пет мјеста на листи највећих произвођача рачунара заузимају ХП, Ејсер, Дел, Епл и Леново. Ових пет произвођача заузимају скоро 60 посто тржишта, а најбоље позиционирани међу њима, компанија ХП, задужена […]

петак, април 29, 2011 / 20:58

Тржиште персоналних рачунара је у првом кварталу ове године порасло за 7 посто, у односу на исти период претходне, објавила је истраживачка компанија Каналис.

Првих пет мјеста на листи највећих произвођача рачунара заузимају ХП, Ејсер, Дел, Епл и Леново. Ових пет произвођача заузимају скоро 60 посто тржишта, а најбоље позиционирани међу њима, компанија ХП, задужена је за 16,6 посто свих испоручених рачунара у првом кварталу.

Како је ово истраживање обухватило све рачунаре (декстоп, ноутбук, нетбук и таблет), Епл се, са својих 74 посто на тржишту таблета нашао међу првих пет. Каналис извештава и да је у свијету испоручено 6,4 милиона таблет уређаја у првом кварталу ове године.

Ипак, иако се налазе и даље на прва два мјеста, ХП и Ејсер забиљежи су пад у односу на претходну годину, а аналитичари сматрају да за то може бити крива чињеница да се нису фокусирали на таблете као кључни дио своје пословне стратегије.

Са друге стране, Епл то јесте учинио и биљежи раст од чак 187,9 посто у односу на први квартал 2010. године.

 

У табели на слици изнад можете видјети детаљне цифре везано за испоруку рачунара у првом кварталу 2011. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *