Расте број погинулих у протестима у Сирији

Најмање 49 особа је убијено током протеста у Сирији, што је највећи број жртава у једном дану од избијања демонстрација против владавине сиријског предсједника Башара ал-Асада прошлог месеца. „Најмање 49 особа је убијено. Има много рањених, а многи су нестали. Вјерујемо да је најмање 20 људи нестало, а неки мисле и да су они мртви”, […]

субота, 23 априла, 2011 / 08:09

Најмање 49 особа је убијено током протеста у Сирији, што је највећи број жртава у једном дану од избијања демонстрација против владавине сиријског предсједника Башара ал-Асада прошлог месеца.

„Најмање 49 особа је убијено. Има много рањених, а многи су нестали. Вјерујемо да је најмање 20 људи нестало, а неки мисле и да су они мртви”, изјавио је један од организатора протеста Амар Кураби.

Према његовим ријечима, већина је убијена из ватреног оружја, а неколико њих је умрло од последица удисања сузавца, пренијела је агенција Ројтерс.

Побуна демонстраната, која је започела прије мјесец дана, у последњих неколико дана постала је још жешћа и сада још већи број људи захтијева пад режима, а не само спровођење реформи.

Жестоко реаговање режима на протесте само је ојачало демонстранте, огорчене због смрти најмање 200 људи у последњих пет седмица.

Активисти су обећали да ће данашњи скупови бити једни од највећих до сада против предсједника Башара ел-Асада, који је наслиједио власт од оца прије 11 година у једној од најауторитарнијих држава на Блиском истоку.

Предсједник је покушао да сузбије побуну крвавим нападима на демонстранте, у комбинацији са низом уступака, међу којима је и укидање ванредног стања, које је сиријским властима скоро пола вијека давало готово неограничено право да хапсе људе.

Биланс жртава нереда у Сирији није могуће потврдити из независних извора, јер су сиријске власти ограничиле приступ проблематичним мјестима.Оставите одговор