Расте број нових посланика, неки се враћају у локалне скупштине

Доста посланика након локалних избора постали су градоначелници и начелници, па ће због тога доћи до промјена и у Народној скупштини Српске.

четвртак, 10 новембра, 2016 / 19:37

Доста посланика након локалних избора постали су градоначелници и начелници, па ће због тога доћи до промјена и у Народној скупштини Српске.

Најновији прелазак из НСРС најавили су посланик ПДП из Бијељине, Славиша Марковић. Марковић би постао предсјендик бијељинског парламента, а мјесто у НСРС ће препустити Миленку Вићановићу. Плата предсједника у градској скупштини је већа него посланичка у НСРС, а та позиција се поклапа са (до сада не јавно предоченим) Марковићевим амбицијама да се бори за мјесто градоначелника Бијељине у будућности.

Из НСРС у скупштину града Добоја ће и посланик Странке за БиХ, Мурвет Барјактаревић, који би требао постати замјеник предсједника локалне скупштине. Његово мјесто би требао заузети неко са компензационе листе Домовина, са које је он ушао у скупштину.

Ко се раније преселио

Највише је помјерања у изборној јединици 3 – Бања Лука. Игор Радојичић и Милан Ковач сједају у фотеље (градо)начелника, па ће се отворити простор да у НСРС сједну Зорица Васиљевић Кузмановић и Владо Глигорић. Зорица је директор Јавне установе “Заштити ме”, и мораће да бира између функција.

Посланик Срђан Амиџић био је носилац листе СНСД за скупштину града, али ће политичку каријеру наставити као замјеник градоначелника. Листа СНСД се спушта до Наташе Радуловић, контроверзне директорице вртића, која је остварила 10. резултат у својој странци.

Побједом Зорана Аџића у Градишци, отвара се мјесто за следећег на листи СНСД за НСРС. То је Зора Видовић, која је директор Пореске управе, а иза ње је Драго Калабић. Функција на којој је Видовићева је неспојива са посланичком, а на њен избор ће утицати то да ли ће јој бити дата гаранција да ће остати на мјесту директора ПУРС.

Посланик Лука Петровић постао је градоначелник Требиња. Први на листи СНСД на изборима 2014. који би га требао замијенити је Вељко Марић.

Маринка Божовића замијениће највјерватније Сњежана Божић која је шеф кабинета Огњена Тадића, предсједника Дома народа ПСБиХ. Уколико буде остала у Сарајеву, у НСРС ће Љиљана Богдановић, која је следећа на листи СДС по броју гласова.

Након што је побиједио на изборима за начелника Рогатице, Миодрага Јагодића требала би замијенити Даниејла Мрда, која је освојила трећи број гласова на листи СНСД у изборној јединици 8.