Раст извоза у Српској, пад у Ефбиху

Иако је БиХ у првих пола године забиљежила благи пад извоза од 0,5 одсто, резултати које су на спољнотрговинском плану у истом периоду забиљежили ентитети се значајно разликују.Наиме, РС је у овом времену забиљежила раст извоза од 5,5 одсто, док је у ЕФБиХу он пао за 1,6 одсто. Структурално посматрано, на добар биланс извоза Српске […]

четвртак, јул 31, 2014 / 14:50

Иако је БиХ у првих пола године забиљежила благи пад извоза од 0,5 одсто, резултати које су на спољнотрговинском плану у истом периоду забиљежили ентитети се значајно разликују.Наиме, РС је у овом времену забиљежила раст извоза од 5,5 одсто, док је у ЕФБиХу он пао за 1,6 одсто.

Структурално посматрано, на добар биланс извоза Српске у највећој мјери је утицао скок ино-пласмана производа пољопривреде, шумарства и риболова, чак 20,1 одсто, али и извоз производа прерађивачке индустрије, који је растао за 11,5 одсто.

Са друге стране, на извозни минус којег је забиљежио Ефбих највећи утицај је имао извоз струје, од 44,2 одсто, уз истовремени пад извоза руда и камена од 42,4 одсто. Генерално, међу битним извозним подсекторима у Ефбих је позитиван резултат остварила само прерађивачка област, која је реализовала раст од 2,8 одсто. Иначе у оба ентитета је забиљежен тренд раста увоза, у РС од 9,2 одсто, а у Ефбих од четири одсто.

Дуљко Хасић, економски аналитичар Спољнотрговинске коморе БиХ, оцијенио је да су главни узрок лоших резултата производње, и извоза из ФБиХ, катастрофалне поплаве.

„Елементарне непогоде су у свом укупном резултату смањиле и производњу и извоз. Мислим да ће бити потребне бар двије године да дођемо на ниво производње какав је био прије поплава„, рекао је он.

Хасић је коментаришући велико умањење извоза струје у оба ентитета рекао да су очито на њега значајан утицај имали ремонти на електроенергетским постројењима, али и додао да су такви падови ипак изненађујући с обзиром на то да су хидролошке прилике за производњу биле одличне.

Највећи утицај на добар извозни резултат, који је у РС забиљежила област која се заједнички зове пољопривреда, шумарство и риболов, имао је извоз дрвних сортимената и намјештаја.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *