Завршна ријеч: Распоред посланика у НСРС, након избора 2018.

Централна изборна комисија БиХ објавила је прелиминарне резултате са приказаним освојеним мандатима. Фронтал сажима: Тек сада можемо разговарати озбиљно о формирању власти, пошто о одрицању од мандата више нема приче.

уторак, 23 октобра, 2018 / 15:29

Треба напоменути да листа није коначна из неколико разлога. На листама је су три начелника изборила мандате (Томаш из Прњавора, Стевановић из Зворника и Петровић из Требиња) па ће се видјети да ли ће се одрећи мјеста у НСРС.

Неки од посланика се могу одрећи функције због сукоба интереса. Један од њих је Томица Стојановић, који је прије четири године одабрао да остане у градској управи у Бијељини. Због правила да у НСРС Хрвати и Муслимани морају бити заступљени са барем четири посланика, могуће је да Миланко Михајилица остане без компензационог мандата у корист Иванке Марковић (такође листа СДС).

Три мандата су припала Муслиманима, па је занимљиво видјети да ли се неко на листи већих странака изјаснио као Муслиман. И на крају, од неких посланика се очекује да постану министри (Тегелитија, Ђокић).

СНСДових 28

Највише посланика у НСРС имаће СНСД – 28. Дражен Врховац и Драгослав Кабић освојили су мандате у ИЈ1. У ИЈ2 ту су Дарко Томаш, Огњен Жмирић и Саша Поповић, мандат од ког ће највјероватније одустати начелник Прњавора припашће Денису Шулићу. У ИЈ3 четири мандата освојили су Владо Ђајић, Никола Шпирић, Зоран Тегелтија и Гордана Тешановић. Посланици ће бити Игор Жунић и Мара Милошевић (ИЈ4), Александар Суботић и Горан Јеринић (ИЈ5), Недељко Ћорић, Милица Ловрић, Милутин Тасовац (ИЈ6), Мирослав Вујичић и Наташа Трифковић (ИЈ8).

У изборној јединици 7 мандате су освојили Зоран Стевановић, Обрен Марковић и Душица Шолаја. Уколико се градоначелник Зворника повуче, следећи на листи је Младен Поповић. Слично је у ИЈ8, гдје су мандате освојили Лука Петровић, Илија Таминџија и Перо Петровић, па након Петровићевог одустајања мандат следује Валерији Лакић. СНСД је добио четири компензациона мандата, која ће припасти Радовану Вишковићу (ИЈ7), Жељки Стојичић и Срђану Мазалици (ИЈ3), те Радовану Вуковићу (ИЈ9). Ипак, по свој прилици ће прво бити примјењено правило о заступљености народа, па ће Вуковић остати без компензације, а она ће припасти Денису Шулићу. Након тога би се Томаш одрекао мандата, а по изборном резултату би он припао Ранки Перић Ромић, из изборне јединице 2.

16. Некрајишка СДС бригада

СДС ће имати 16 посланика. Највише гласова су освојили Добојлије Небојша Марић и Данијел Јошић (ИЈ5), те Бијељинци Томица Стојановић и Дарко Митрић (ИЈ6). Слиједе Дарко Бабаљ (И. Сарајево ИЈ8), Костадин Васић (Зворник, ИЈ7), Давор Шешић (Бања Лука (ИЈ3), Миладин Станић (Прњавор ИЈ2), Небојша Вукановић и Бранко Бутулија (Требиње, ИЈ9), Милан Тубин (Приједор, ИЈ1), Жељко Бабић (Лакташи ИЈ2) , Зоран Видић (Брод, ИЈ4).

Компензације добијају Недељко Гламочак (Котор Варош, ИЈ3), Соња Караџић Јовичевић (Пале, ИЈ8) и Миланко Михајилица (Нови Град ИЈ1).

ДНС: Смијењени министар нови посланик?

Мандате за ДНС освојили су Душко Ивић и Совиљ Мирко из Приједора (ИЈ1, Дане Малешевић (Градишка (ИЈ2) те Милан Радовић и Недељко Чубриловић (Бања Лука, ИЈ3). У изборној јединици 6 ДНС мандате су освојили Ђорђе Поповић (Лопаре) и Милан Дакић (Бијељина).

Мандат су обновили посланици Славко Глигорић из Добоја, и Споменка Стевановић из Зворника. Директан мандат освојили су још Александар Главаш из Источног Сарајева, те Споменко Стојановић из Фоче. Компензациони мандат, укпупно дванаести за ДНС, добиће Дарко Бањац (Козарска Дубица).

ПДП компензације: Игор Црнадак добио мање од Јелене Тривић

ПДП ових девет посланика су Драшко Станивуковић, Игор Црнадак и Јелена Тривић из ИЈ3. Трвић улази са компензационе листе, иако је имала више гласова од Црнатка, али директни мандат није добила, јер су и она и Црнадак имали мање од 20% гласова које је добила странка, па је примијењено правило предности мјеста на листи.

Мандат у ИЈ1 остварио је Перица Бундало, тијесно претекавши унутарстраначке конкуренте из Приједора. Милан Шврака обновио је мандат из ИЈ2, док је у ИЈ6 сигуран био Миленко Вићановић. Досадашњи посланик Драган Галић (ИЈ7) био је носилац компензационе листе и улази у НСРС, иако је на листи коју је предводио био тек трећи. Љубиша Крунић из Требиња добио је трећу, а Гордана Видовић из Сељачке странке уграбила је посљедњу компензацију ПДП.

Социјалисти у благом, али сталном расту

СП је освојила седам директних и један компензациони мандат. Највише гласова имали су Горан Селак (Бања Лука, ИЈ3), Петар Ђокић (ИЈ6, Брчко) и Срђан Тодоровић (ИЈ5, Добој).

Директне мандате освојили су још и Ристо Марић (директор Шума РС, ИЈ4) и Саво Вулић (ИЈ7), те Максимо Скоко (Електропривреда, Гацко). Скоко је био носилац компензационе листе, па се тај освојени мандат пренесен на другоименовану Андреу Дорић из Бање Луке, предсједницу младих СП.

Ефбиховци, Чавићевци и једина нова (стара) странка у НСРС – Уједињена Српска

Коалицију странака из Ефбиха представљаће чланови СДА, Рамић Един, који је мандат изборио у регији Бирач (читај Сребреница), те Сенад Братић, који је предводио листу у ИЈ1 (читај Козарац). Компензације су добили Бегија Смајић (одборница Странке за БиХ у Сребреници) и Мијо Перковић из ХДЗ1990.

Коалиција око НДП освојила је директан мандат у ИЈ3, који је добио Драган Чавић. Компензације ће редом ићи Крсти Јандрићу, Наташи Стевановић (Брчко) те Александру Фулурији (Вишеград).

За Уједињену Српску директни мандат је освојила Наталија Тривић, а два компензациона отићи ће такође Бањолучанима Милану Петковићу и Маринку Драгишићу.15 КОМЕНТАРА

 1. Наздравље, режим има 50 без папака.
  Само ми није јасно за Брчко, оволико малоумље а само Пинокио прошао плус једна компензација и што је најгоре Наташа је нормална особа.
  Једна од ријетких који свој посао годинама ради стручно и одговорно.

 2. Изборни закон у БиХ је рђав, заправо катастрофалан, цензуса нема (има за изборне јединице али он је бесмислен) и омогућује бројне малверзације и инжењеринг.
  Што се вјероватно и догађа.

  Када гледамо ниво НС Српске, рецимо ДНС са 98.851 гласова има тек 1 компензацијски мандат, листа заједно за БиХ са 29.956 има 2 компензацијска мандата, а коалиција око НДП са 28.851 гласова чак 3 комензацијска мандата.
  Додуше, на неки начин је и добро што су вјероватно опозиционе странке (ове око СзП) добиле више компензацијских мандата иако су имале готово дупло мање гласова јер би однос владајућег блока и опозиције са овим распоредом снага могао бити 50:29 (имамо и ова 4 „тројанца“ из коалиције „заједно за БиХ“) што је боље него да је рецимо 53:26, боље у смислу да је више посланика опозиције који ће критиковати власт, и да се власт превише не осили.
  Наравно, могуће су и постизборне комбинаторике, љубав између СНСД-а и ДНС-а није баш на чврстим ногама, како оно кажу „чист рачун, дуга љубав“, а када је политика у питању, појам чист рачун је оксиморон. Видјећемо како ће превазићи постојеће трзавуце.

  Још гора ситуација је када је у питању парламент БиХ. Ту је постојање 3 изборне јединице у Српској која даје тек 14 посланика, од којих чак 5 компензацијских мандата, сумрак разума.
  Тако СДС са 162.414 гласова нема нити један компензацијски мандат, а СДА са 29.673, значи готово 6 пута мање има један.
  Нека логика говори да би за једног посланика у ПС БиХ, када је Српска у питању, морали добити минимум 7% подршке и 50.000 гласива, а СДА ће добити тог једног посланика са тек 4% подршке. Што је бошњачким партијама и био стратешки циљ. То да добију тај један мандат у ПС БиХ из Српске. Они знају зашто. Опрез.
  Да ли је овдје било инжењеринга? Како се ова ненормална ситуација понавља већ неколико избора, разум каже да јесте.

  Такође имамо још један апсурд. Странка која је добила највише гласова за ПС БиХ (СНСД) има тек 6 посланика, а СДА са мање гласова има чак 9 посланика. Но добро, то је посљедица накарадног омјера фед.БиХ и Српске (28:14), и глас у фед.БиХ вриједи доста више од гласа у Српској.
  Срећом имамо и то тзв „ентитетско гласање“ што ипак спречава да ова аномалија има штетне посљедице код доношења одлука.

  Како год, изборни закон је лош. Када је ниво ПС БиХ и како Српска даје тек 14 посланика постијање 3 изборне јединице је суманута и српска би морала бити јефна изборна јединица гдје би постијао цензус (минимум 5 или 6%), и гдје би странке биле пропорцијално заступљене у ПС БиХ.

  Када је ниво НС Српске ту би био најбољи већинско-пропорционални систем (већ сам писао о томе, рецимо да 43 изборних јединица/општина дају посланике по већинском систему + 40 који ће ући у НС Српске сходно пропорционалнок подршци, уз наравно обавезан цензус, или можда омјер 33:50), тако би све локалне заједнице биле заступљене у НС Српске, а такође би се смањиле малверзације са преференцијалним гласовима који тада готово да не би имали важности.

  На жалост, Српска не може сама мијењати изборни закон, то је могуће само на нивоу БиХ, и ту нема шансе да се нешто промијени.

 3. “ izabrani“

  Sreca u ovoj nasoj tragediji je sto hiljade koji bjeze ispred „pobjednika na izborima“ ima ko da primi.
  Danke, Deutschland!
  Hvala, Slovenijo!

 4. Гледам јутрос главни човјек црвене беретке из црвеног комбија жури на неформални састанак код идејног творца предизборног обећања споменик Илијашкој бригади ( све гарнирано са три прста да се раја пали).
  Помислих хоће ли читав СДС прећи код црвене беретке,па да црвени комби има свој клуб у брчанској скупштини а СДС престане бити парламентарна странка?…
  Кад оно на другом мјесту оћера Вукота Васића и сада имате 50 плус 1 за режим.
  Вукота Говедарица је стварно изгубљен човјек, умјесто да укине СДС он заједно са режимом јебе народ у здрав мозак.
  Они у Рогатици што плачу ако неће живи да се спале боље им је да моторкама одрежу себи шаке којима су гласали за СДС.

 5. Када су мандати у питању, ту иде увијек дилема. Ко треба добити мандате, странка или политичари персонално.
  Наравно да је боље рјешење, разумније, да добије странка. Јер нико од тих политичара без подршке странке, инфраструктуре, медија које контролише, не би се наметнуо бирачима.
  И наравно да се то неће никад тако дефинисати, и даље ће мандати припадати политичарима.

  Што омогућује постизборни инжењеринг, и имаћемо тзв „прелетаче“ из једног политичког блока у други.

  Још није ни конституисана скупштина ове наше Српске, а изгледа да већ имамо један такав примјер. Руководство СДС-а је искључило из партије неког Васића. Они имају своје разлоге, њихова унутрашња ствар, но тај је добио мандат у скупштини Српске, и СДС и (вјероватни) опозициони блок остају са мандатом мање.
  То није добро, јер боље је имати јачу опозицију, из разлога који написах.

  Ту се намеће још једно питање. Зар нису партије могле одабрати боље, поузданије и лојалније странци ликове да буду кандидати на листама?
  Одговор. Нису, јер се у свакој партији како јача временом намножи смутљиваца којима је страначка активност само средство, некад и пречица, како би стекли личну корист или ухљебили бројну родбину.
  И ти су агресивнији галамџије и сплеткароши, потиснуће оне ваљаније, честитије и који су више вјерни изворним принципима странке.

  Наравно, када дође до куршлуса (као рецимо случај руководства СДС-а и овог Васића) слиједиће обостране оптужбе, ти нови „одметници“ увијек ће имати изговор како су досљедни и не могу се помирити са руководством странке које је застранило и како су они заправо вјерни изворним принципима странке.
  Симпатитзери странке ће се подијелити, некима ће се то и згадити, но ту ако загребемо мало испод острашћене реториике и аутопромоције, видјећемо подоста лажи и лицемјерства.
  Нема ту морала, поштења.

  Но опет тако вам је то када је политика у питању. А ако у свијету политике тражите морал и поштење, тражите на погрешном мјесту.

 6. Stvar je jasna. Dosla je direktiva iz BG i SPC da se radi na zajednickom bloku i jedinstvu. Bez obzira koliko ko drzao do svoga ja, niko nije toliko jak da se samostalno oglusi na tu direktivu. Stvar je jasna, ili je politicki diletant ili radi za trecu stranu. Nije dobro ni jedno ni drugo, treceg nema. Ostaje pitanje sta ce odluciti ovi iz sdsa, sta je bolje, vidjecemo sutra. Za njih ne valja nista. Za Srpsku jedinstvo, na ovoj ili onoj strani.

 7. Kako da se mladi ne sele?
  Dražen Vrhovac, nikada nije bio zapažen učenik, čak ni u osnovnoj školi gdje odlikaš nije teško biti. Počeo kao šalterski radnik u PTT, a onda naknadno pozavršavao takve škole da se predstavlja ni manje ni više nego kao Dr nauka!? Ima mnogo pametnijih ljudi i u SNSD-u iz koga on dolazi, ali oni nemaju ekipu koja pravi infrastrukturu za dopisivanje ličnih glasova na izborima.
  Nemam protiv ovog sporednjakovića ništa lično ali eto morao sam napisati ono što znam i ono što tišti mnogo mnogo ljudi koji ako već nisu planiraju da se isele iz ove države…

 8. Џаба нам све, па и заједнички наступ у Сарајеву, наравно, ако Миле за ново вријеме не буде чуо и у много чему послушао паметне људе.

  Ваљало би му то живота, исто као што би ваљало, да сутра њега чују и у много чему послушају муслимани и странци у Сарајеву, наравно, ако мисле да свима буде добро.

  Ако Миле настави као до сада са једноумљем, ништа од потенцијално другог српског државника после пада монархије.

  Значи, Миле данас мора да чује јасне поруке, да их разумије,све због српског народа, посљедично због себе.

  Све му се после разултата избора поклопило,нема више тзв. унутрашњег непријатеља, „ОСТАЛИ САМО ДУГМИЋИ“, што рекао велики Мија Алексић у епским Маратонцима.

  Сад има шансу да од јаког политичара, човјека који доказано плива у свим водама постане ДРЖАВНИК, а Српска да за осам година изгради неуништив систем(два четворогодишња циклуса), односно, да постане здрава, чиста, запослена, и културна Република- држава.

  Видјећемо сад од чега је Милорад Додик?

  Ја тврдим да има квалитет, да са новим релаксираним приступом српском питању, може стати уз раме са јединим српским државником после другог свјетског рата, проф. др. Војиславом Коштуницом.

  Надам се да неће изневјерити моја очекивања.

  Једно је сигурно, прије него крене у тај државнички посао од 2019. године, Миле мора да себе преиспита, да доживи личну катарзу, мора се ријешити прејаке сујете, сад му она поготово може доћи главе, баш због тога што нема озбиљног противника у Српској.

  Значи, мора одбацити сујету и поред његовог тима дати прилику јаким, оним који знају знање.

  Мора такође да поврати дату ријеч, дату ријеч до које је кажу његови некад држао.

  „Мораш Миле имати ријеч,наравно, ако хоћеш да те други цијене, мораш и ти њих поштовати, само са поштовањем других и датом ријечи можеш имати јак тим, тим који ће српску ујединити и спасити, а тебе послати у историју као државника.“

  Пренесите му савјетници-ботови ове моје добронамјерне поруке, јебе ми се за њега, али ако тако буде радио, Република Српска има шансу да опстане и да сав мој труд задњих година не буде узалуд.

  Питаћу га у уторак да ли сте пренијели поруку са Фронтала, немојте се зајебавати, па да вас Миле после тога кара.

 9. Ја му јутрос пренио твоје мудре ријечи, а он:“Јел’ то она будала за коју си агитовао да буде министар, а Вукота му обећа да ће нити премијер, па издаде?“

 10. Стварно Никола можеш ли ти на слободном тржишту или знањем за које си оспособљен школовањем зарадити породици за пристојан живот?
  Једино ако си толико неспособан да ти је ово једини начин да се преживи у “ српској држави западно од Дрине државника Милорада Додика“ онда те разумијем.
  Има човјек у Брчком који је за вријеме рата у Хрватској морао попушити курац радном колеги да их пусти ХОС на пункту или стријељање, е сада ако је код државника Милорада такво стање а изгледа јесте јер гања и божијег роба из шумарије онда је све допуштено да се преживи.
  Видимо се за 8 година.
  Републике Српске тада неће бити,на парастосу истом као и за покојну РСК за нестанак и жртве биће окривљени и прозвани сви само нико неће споменути милиционера и месара.

 11. Ево нешто до ЈАЈА.

  Избори су завршени, сигурно нису били регуларни, али колико видим, бројање неће ништа битно промијенити и тачка.

  Значи, ваља се хватати посла и припремити стратегију за све изазове догодине и у наредним годинама.

  ЗЕЛЕНИ су авангарда потребна српском народу,са Николом, или без њега, једини смо ишли самостално,господски, никог нисмо подржали,нити кога увриједили, искључиво смо свој програм форсирали, може се детаљно на мом фејсбук профилу погледати наша кампања и понашање у предкампањи.

  Ко хоће да разумије шта сам написао везано како да Миле постане државник, тај мисли добро Српској и српском народу, такав сигурно неће овдје, нити било гдје друго рећи и написати да једини политичар који има МУДА и СТАВ, прејаки Лазаревић подилази било коме?

  Моје раније понашање, изношење ставова у јавности, моје дугогодишње писање и конкретни приједлози за рјешавање проблема у Српској, као и ови избори, показали су и доказали да сам ја као идеолог, визионар и творац програма ЗЕЛЕНОГ ОДРЖИВОГ РАЗВОЈА, човјек испред времена, да имам муда, харизму и СТАВ.

  Нисам горд, али знам колико вриједим, са таквим људима паметан и искрени патриота разговара и договара се искључиво о општем добру,значи, капетан српске војске Лазаревић не лихвари, не сагиње се никоме, осим што се срцем клањам господу Богу, част сваком,па и Додику, Иванићу, Говедарици…………… посебно дами Жељки, тако је и тачка.

  Да будем јасан, Миле се ни случајно до сада не може назвати државником, иначе, ниједан политичар у историји Републике Српске није био ни близу томе да постане историјска величина, чак као капетан српске војске одговорно тврдим да ни црвени официри, посебно генерали ВРС, они који нису хтјели да прихвате термин српски ђенерали, нису ни пришли томе.

  Данас имамо шта имамо, значи, на ову биједу, лоповлук, неслогу, непостојање система вриједности, непостојања осмишљење привреде,злочиначку крађу и уништавање природних ресурса, на ово дисање на шкрге и неизвјесност у српском народу, за коју су успут буди речено, мање, или више криве све „вође“ у рату и после рата, треба дати јасан одговор.

  Миле је наравно у великој мјери крив за ово стање,али ситуација налаже његову и катарзу и катарзу свих нас у друштву, посљедично најбоља рјешења за српски народ и Српску у новом времену.

  Народ га је, за ове по мени лоше резултате наградио,шта је ту је,може моралисати колико ко хоће, од Николе Лазаревића, до било које друге јавне личности.

  ЗНАЧИ, без обзира на изборне манипулације, није могао украсти 365.000 гласова, значи, човјек јесте манипулатор и има јак тим који ради разне радње, али и дефинитивно зна знање, зато има по резултатима избора легитимну подршку народа и тачка.

  Зашто ода кажем да такав манипулатор Милорад Додик има прилику да постане државник.?

  Данас су се сложиле све околности, није глуп, има тим, има контролу у Бања Луци и Сарајеву, зна пливати тамо гдје треба, добро зна манипулисати са народом.

  Значи, треба само бити у новом времену паметан и добар човјек, све са мудима и ставом, баш као Никола Лазаревић, умјесто да буде ово што је данас, способан политичар спреман на освету и човјек за којег на основу личног искуства знам да не држи ријеч, што је нажалост данас карактеристика политичара Милорада Додика.

  На срећу, или на жалост нас који смо стварали државу, одговорно тврдим данас, 27.10.2018.године да ће Милорад Додик постати државник, или ће уништити Републику Српску, треће нема.

  П.С. Ето вам сад увлачење супер национално одговорног српског визионара, патриоте и прејаког човјека Николе Лазаревића, али ја то вама нисам ни написао, него нека се зна, све као историјски запис, можда данас и колумну о томе напишем.

  Сд још једном прочитајте горњи коментар, па ћете видјети шта значи писмена ријеч човјека који има карактер и муда.

 12. Волим овај СДС, инсистира на саборности и јединству Републике Српске.
  Умјесто да граница источне Републике Српске буде у Прњавору СДС Вукоте Говедарице практично је избрисао границу подјеле коју је наметнула подметнута Бања Лука.
  Колико папака носи Добој?
  50+1+2= 53
  Никола шта ти велиш?

 13. Немам шта рећи, слажем се за саборност на програмској основи и јасној платформи ПРВЕ ПРАВЕ ПОСЛЕРАТНЕ ОБНОВЕ, ма ко је направио.

  Ево написао сам колумну о Додику, сад ћу је послати, ваљда ћете је сутра читати.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *