Распомамила се југоносталгија, на кинески погон: Преснимаваће се партизански филмови

Кинеска филмска компаније Хуахуа, Дандалион из Лос Анђелеса и Филмски центар Сарајево, као власника филма Мост, у Пекингу су потписли уговор о преснимавању тог филма из 1969. редитеља Хајрудина Шибе Крвавца.

петак, 10 маја, 2019 / 23:46

Разговарано је и могућности римејка филма „Валтер брани Сарајево“ у који би се снимао у сарадњи са партнером из Хрватске „Јадран Филмом“, који је заједно са Филмским центром Сарајево учествовао у производњи тог филма.

Мост и Валтер су као тзв. „партизански вестерни“ били изузетно гледани у Кини, гдје су доживјели култни статус. У саопштењу из Сарајева одушевљење и гомилање епитета је ишло толико далеко да су филмови прозвани „антифашистичким“ што је треба забиљежити као прво помињање, или измишљање тaквог жанра у историји.

Заједнично снимање, како је речено, неће само одати почаст класицима, већ даље продубити културну размјену између Кине, Србије и Босне и Херцеговине. Предсједник Управног одбора Хуахуа Медије Кефеи Ванг, рекао је да ова сарадња одражава кинеску мисију, носи значај јачања културне размјене кроз иницијативу Појас и пут, али да ће Хуахуа, пратећи развој филмске технологије, у потпуности поштовати овај филмски класик, како би се урадила нова верзија која би овоме филму донијела нови живот и оживела емоције које људи из Кине, БиХ и Србије имају према овоме филму.

Српски филмски продуцент и редитељ, представник Данделиона, Предраг Гага Антонијевић, изјавио је како „Мост“, због своје узбудљиве приче и карактеризације ликова, надилази културне и језичке баријере, те је због тога један од најгледанијих филмова некадашње Југославије свих времена.

  • Овај римејк југословених филмских бисера је још један доказ великог успјеха српске кинематографије, која има велелепну историју и богату традицију осликану у бројним филмским остварењима. Србија и Кина су две веома удаљене земље, али је нит која их спаја нераскидива и проткана кроз све сфере, а посебно у области уметности – истакла је предсједница УО Филмског центра Србије Јелена Триван.

Ова институција на чијем челу је некадашња горљива чланица ДС, није додијелила средства филму Дјеца Козаре који снима Лордан Зафрановић.1 КОМЕНТАР

  1. Добре ствари никада не умиру. Наше кукавичко брисање јединог периода наших народа у којем се нису плашили згравити појас јачег демона. Тада су у односу према данашњим кепецима ходали дивови.
    Кинези ће сачувати наше славно наслеђе, а ми ћемо славити увозне (руске) прославе „бесмртног пука“.
    Која смо ми беда. Вечна слава борцима против фашизма.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *