Распомамила се југоносталгија, на кинески погон: Преснимаваће се партизански филмови

Кинеска филмска компаније Хуахуа, Дандалион из Лос Анђелеса и Филмски центар Сарајево, као власника филма Мост, у Пекингу су потписли уговор о преснимавању тог филма из 1969. редитеља Хајрудина Шибе Крвавца.

петак, мај 10, 2019 / 23:46

Разговарано је и могућности римејка филма „Валтер брани Сарајево“ у који би се снимао у сарадњи са партнером из Хрватске „Јадран Филмом“, који је заједно са Филмским центром Сарајево учествовао у производњи тог филма.

Мост и Валтер су као тзв. „партизански вестерни“ били изузетно гледани у Кини, гдје су доживјели култни статус. У саопштењу из Сарајева одушевљење и гомилање епитета је ишло толико далеко да су филмови прозвани „антифашистичким“ што је треба забиљежити као прво помињање, или измишљање тaквог жанра у историји.

Заједнично снимање, како је речено, неће само одати почаст класицима, већ даље продубити културну размјену између Кине, Србије и Босне и Херцеговине. Предсједник Управног одбора Хуахуа Медије Кефеи Ванг, рекао је да ова сарадња одражава кинеску мисију, носи значај јачања културне размјене кроз иницијативу Појас и пут, али да ће Хуахуа, пратећи развој филмске технологије, у потпуности поштовати овај филмски класик, како би се урадила нова верзија која би овоме филму донијела нови живот и оживела емоције које људи из Кине, БиХ и Србије имају према овоме филму.

Српски филмски продуцент и редитељ, представник Данделиона, Предраг Гага Антонијевић, изјавио је како „Мост“, због своје узбудљиве приче и карактеризације ликова, надилази културне и језичке баријере, те је због тога један од најгледанијих филмова некадашње Југославије свих времена.

  • Овај римејк југословених филмских бисера је још један доказ великог успјеха српске кинематографије, која има велелепну историју и богату традицију осликану у бројним филмским остварењима. Србија и Кина су две веома удаљене земље, али је нит која их спаја нераскидива и проткана кроз све сфере, а посебно у области уметности – истакла је предсједница УО Филмског центра Србије Јелена Триван.

Ова институција на чијем челу је некадашња горљива чланица ДС, није додијелила средства филму Дјеца Козаре који снима Лордан Зафрановић.



1 КОМЕНТАР

  1. Добре ствари никада не умиру. Наше кукавичко брисање јединог периода наших народа у којем се нису плашили згравити појас јачег демона. Тада су у односу према данашњим кепецима ходали дивови.
    Кинези ће сачувати наше славно наслеђе, а ми ћемо славити увозне (руске) прославе „бесмртног пука“.
    Која смо ми беда. Вечна слава борцима против фашизма.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *