Расположива средства из ИПА пакета за 2013 – 87,09 милиона евра

Савјет министара БиХ усвојио је данас Информацију о приједлогу државног пакета ИПА 2013, према којем расположива средства у том пакету износе 87,09 милиона евра. Овај пакет садржи 12 усаглашених пројектних приједлога које ће Дирекција за европске интеграције /ДЕИ/ доставити Европској комисији у Брисел, саопштено је из Савјета министара БиХ. Претходно, Савјет министара БиХ усвојио је […]

среда, октобар 10, 2012 / 16:00

Савјет министара БиХ усвојио је данас Информацију о приједлогу државног пакета ИПА 2013, према којем расположива средства у том пакету износе 87,09 милиона евра.

Овај пакет садржи 12 усаглашених пројектних приједлога које ће Дирекција за европске интеграције /ДЕИ/ доставити Европској комисији у Брисел, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Претходно, Савјет министара БиХ усвојио је Информацију ДЕИ-ија о коментарима Европске комисије за ИПА 2012 – 2013 пакет који обухвата листу одабраних пројеката Европске комисије за финансирање из средстава ИПА 2012.

Из Савјета министара подсјећају да је БиХ Европској комисији доставила 20 усаглашених приједлога за ИПА-у 2012, укључујући и секторске приједлоге за област правде и транспорта – Коридор "Пет це".

Европска комисија је након разматрања пакета приједлога ИПА 2012 – 2013 почетком септембра обавијестила државног ИПА координатора да је формирала пакет за ИПА 2012 државни програм за БиХ у укупном износу од 84,77 милиона евра.

Савјет министара БиХ утврдио је данас и Приједлог измјена Статута Међународног монетарног фонда за реформу Извршног одбора, са основама за закључивање измјене Статута, који ће Министарство финансија и трезора доставити Предсједништву БиХ, а за потписника у име БиХ предложен је министар финансија и трезора и гувернер БиХ у ММФ-у Никола Шпирић.

Предложеном измјеном Извршни одбор ММФ-а састојаће се искључиво од изабраних извршних директора, чиме се укида категорија именованих извршних директора са износима највеће квоте.

Овом измјеном појачао би се утицај и представљање земаља – нових тржишта и земаља у развоју у процесу доношења нових одлука ММФ-а.

Прихватање измјена Статута услов је за ступање на снагу повећања квоте БиХ у ММФ-у.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *