Рашка: Језичка равноправност на штету српског

Због двоструких мјерила при формирању одјељења средњих школа,у Рашкој области би могла да буду угрожена српска дјеца, пишу београдске "Вечерње новости". Ако се у првом разреду одјељења са 15 кувара у Новом Пазару, свега један ђак изјасни за наставу за бошњачком – моћи ће сам да има своје одјељење. Са друге стране, ако оних 14 […]

четвртак, 15 августа, 2013 / 11:04

Због двоструких мјерила при формирању одјељења средњих школа,у Рашкој области би могла да буду угрожена српска дјеца, пишу београдске "Вечерње новости".

Ако се у првом разреду одјељења са 15 кувара у Новом Пазару, свега један ђак изјасни за наставу за бошњачком – моћи ће сам да има своје одјељење.

Са друге стране, ако оних 14 преосталих ученика изабере часове на српском – неће их добити, већ ће морати да пређу на неки други образовни профил.

Закон у Србији наиме, не дозвољава формирање одјељења са мање од 15 ђака, осим ако је ријеч о мањинама, када је и један ученик довољан за редовну наставу.

То правило биће примјењивано од наредне школске године и у Сјеници, Тутину, Пријепољу и Новом Пазару.

То отвара још већи проблем код већинског становништва: јер се може десити да оних 14 ученика пристане да учи на босанском из чисте немогућности да им се жеља оствари на њиховом матерњем језику, пишу "Вечерње новости“.

"О настави за децу српске националности брине држава, а о бошњачкој деци и часовима на матерњем језику стара се Бошњачко национално веће (БНВ), објаснио је предсједник БНВ Есад Џуџевић.

Он наводи да на захтјев БНВ министар просвјете мора да обезбиједи наставу на матерњем језику, макар била и за једног ученика.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор