Рапорт ЦИК-а и МУП-а: Кашњења и повремени инциденти

Штабу Министарства унутрашњих послова РС „Избори 2016“ који прати и предузима мере одржавања повољне безбједносне ситуације у Републици Српској на дан локалних избора у БиХ, пријављена су до 11 часова два инцидента.

недеља, октобар 2, 2016 / 12:56

Штабу Министарства унутрашњих послова РС „Избори 2016“ који прати и предузима мере одржавања повољне безбједносне ситуације у Републици Српској на дан локалних избора у БиХ, пријављена су до 11 часова два инцидента.

“У 08.35 у општини Лопаре посматрач Српске напредне странке лице Д.М. одгурнуо је замјеника начелника општине Ранка Тодоровића који је био у обиласку гласачког мјеста. Полицијски службеник је овој особи уручио прекршајну пријаву”, наводи се у саопштењу.

Поред овога, у мјесту Лишња, у општини Прњавор полицијски службеници удаљили су особу чији су иницијали Е.П. које је ометало гласање на бирачком мјесту.

Прва од четири прес-конференције Централне изборне комисије одржана је у 12:00 сати у згради институција Босне и Херцеговине.

Како је казао предсједник ЦИК-а Ахмет Шантић, било је одређених закашњења у отварању бирачких мјеста.

“Једно бирачко мјесто отворено је са закашњењем преко три сата. У 19 опћина било је закашњења због техничких разлога јер поједини чланови бирачких одбора нису могли приступити бирачком мјесту”, казао је Шантић.

Он је посебно истакао проблем на бирачком мјесту у Ходово у Стоцу.

“Дошло је до закашњења тако да је морала реаговати Општинска изборна комисија Столац. Негдје око 11 сати то бирачко мјесто је отворено”, казао је шантић.

На једном бирачком мјесту у Великој Кладуши је смијењен предсједник бирачког одбора који није хтио отворити бирачко мјесто наводећи да се у близини налази плакат једног политичког субјекта. Међутим, како је казао Шантић, утврђено је да није било кршења прописа, те је предсједник бирачког одбора смијењен, а бирачко мјесто отворено за гласање.

“У ЦИК-у добијамо приговоре на дјеловање политичких субјеката путем Фацебоока гдје поједини кандидати позивају гласаче да гласају. Има заиста велики број таквих дописа. То је врло мало нормирано и врло мале су могућности да се такво нешто процесуира, али из моралних разлога то се не би смјело наставити”, казао је Шантић.

Од 3.124.775 уписаних бирача до 11 сати је гласало 506.327, односно 16,17 одсто.

Гласање по општинама:

– Бањалука – 18,5 одсто,
– Бихаћ – 13 одсто,
– Бијељина – 19,47 одсто,
– Центар Сарајево – 8,6 одсто,
– Чапљина – 15,03 одсто,
– Читлук – 16,58 одсто,
– Горажде – 22,05 одсто.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *