РАК укинуо унутардејтонски роминг

Савјет Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ данас је, након проведених јавних консултација, усвојио одлуку којом се укида такозвани национални роминг, односно плаћање додатне накнаде за успостављање везе између корисника различитих ГСМ оператера у БиХ. У образложењу ове одлуке наводи се да Агенција оцјењује да је, у циљу јачања конкуренције на тржишту мобилне телефоније, потребно […]

среда, 10 фебруара, 2016 / 17:25

Савјет Регулаторне агенције за комуникације /РАК/ БиХ данас је, након проведених јавних консултација, усвојио одлуку којом се укида такозвани национални роминг, односно плаћање додатне накнаде за успостављање везе између корисника различитих ГСМ оператера у БиХ.

У образложењу ове одлуке наводи се да Агенција оцјењује да је, у циљу јачања конкуренције на тржишту мобилне телефоније, потребно обезбиједити подстицај за оператере да унапређују доступност и квалитет властитих мрежа.

"У случају склопљених споразума о заједничком кориштењу мрежних капацитета, оператери су дужни да обезбиједе да са становишта крајњих корисника нема разлике да ли оператер реализује услугу путем властите мреже или путем изнајмљених капацитета другог оператеора", саопштено је из РАК-а.

Савјет Агенције разматрао је и прихватио информацију о реализацији закључака Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ у вези са цијенама мобилне телефоније, те подржало сет краткорочних мјера које је Агенција израдила и доставила доминантним телеком оператерима.

Савјет је констатовао да примјена краткорочних мјера има за циљ побољшање услова за крајње кориснике, те је обавезао Агенцију да информише Савјет о усаглашеним краткорочним мјерама, као и о приједлогу дугорочних мјера.