Рајанер планира бесплатне летове, а да наплаћује проценат од туристичких прихода

Најкасније за десет година сви летови на Рајанеру биће бесплатни, најавио је то Мајкл О’Лири, шеф Рајанера на конференцији авиокомпанија у Лондону.

субота, 30 марта, 2019 / 11:50

О’Лири је истакао како ће његова компанија од 2026. године новац зарађивати од аеродромских прихода на које ће доводити путнике.

Његова је логика заправо врло једноставна: путници неће плаћати карте, Рајанер ће на тај начин привући милионе путника који ће по аеродромима с којих и на које ће летјети с Рајанером остављати пуно више новца по продавницама, ресторанима и кафићима, а Рајанер ће зарађивати од удјела у промету којег ће путници остваривати на самом аеродрому.

"Неки разговори на ову тему су већ кренули и то с мањим локалним аеродромима по Европи, којима је у интересу довести што већи број туриста у њихове средине, али и остварити већи путнички промет. Овако нешто се можда неће догодити на (лондонском аеродрому) Хитроу или неком другом великом аеродрому, али мислим да ће ово бити честа пракса на мањим регионалним аеродромима којима ће бити у интересу значајно повећати путнички промет", увјерен је О’Лири, те додаје да ће то значити и значајно смањење цијена аеродромских такси и накнада за слијетање, јер ће се разлика надокнадити повећањем путничког промета.

Рајанер ће до краја године, према процјенама, остварити један од најбољих резултата до сада – имаће чак 119 милиона путника, а њихова флота се шири, тако да би за неколико година могли имати капацитет од 200 милиона путника, пише Гуардиан. Просјечна цијена Рајанерових карата сада је око 46 евра, а у 2017. ту цијену намјеравају спустити за 10 до 15 одсто.