Рагуж: Два врхунска приоритета су Сејдић-Финци и механизам координације

Предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж сматра да све, осим постизања рјешења два врхунска приоритета – одлуке „Сејдић – Финци“ и механизма координације, представља стагнацију БиХ на путу ка ЕУ. "То је лоше за све грађане БиХ, а не желим ни да коментаришем непостизање договора. Зато подржавам долазак експерата из Брисела и наставак разговора. Видјећемо хоћемо […]

понедељак, 18 новембра, 2013 / 09:52

Предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж сматра да све, осим постизања рјешења два врхунска приоритета – одлуке „Сејдић – Финци“ и механизма координације, представља стагнацију БиХ на путу ка ЕУ.

"То је лоше за све грађане БиХ, а не желим ни да коментаришем непостизање договора. Зато подржавам долазак експерата из Брисела и наставак разговора. Видјећемо хоћемо ли успјети доћи до коначног рјешења.Мислим да је оно веома близу", рекао је Рагуж за портал "Вијести".

Када је ријеч о договору СДА и ХДЗ-а БиХ да Мостар буде подијељен на двије општине – хрватску и бошњачку у оквиру пакета у којем би се уредили и Херцеговачко-неретвански и Средњебосански кантон, Рагуж је истакао да његова странка није у томе учествовала, као и да то није став ХДЗ 1990.

"Сматрамо да Мостар, као истински мултиетнични град, треба да буде једна изборна јединица са свим обиљежјима мултиетничког града, са мултиетничним саставом Савјета, са заштитом виталних националних интереса. У том контексту, очекујемо учестововање ширег круга странака у разговорима који могу допринијети таквом рјешењу", појаснио је Рагуж.

Он је потврдио да је ХДЗ 1990 спреман да тражи симетрична рјешења у вези са Херцеговачно-неретванским и Средњебосанским кантоном.

"Потребно је у ширем контексту покушати рјешавати отворена питања, јер не би требало никакве преседане правити. Очекујемо интензивирање разговора и институционално дјеловање. Видимо да преговори, који се одвијају иза завјесе, не доносе резултат и одузимају вријеме", поручио је лидер ХДЗ 1990.

Рагуж је најавио да ће, уколико у наредних десетак дана не буде помака, ХДЗ 1990 предложити Парламентарној скупштини БиХ одређене измјене Изборног закона БиХ.

Према његовој оцјени, питање образовања у БиХ сведено је на инцидентне ситуације и проблеме који се јављају у угрожавању права дјеце по било којем основу.Коментариши