Рагуж: БиХ уредити по федералном моделу

Предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж сматра да БиХ треба уредити по федералном моделу, јер једино федерација може омогућити баланс између асиметричне и нефункционалне садашње структуре БиХ.  "Садашња асиметрична и нефункционална унутрашња структура БиХ врло често дјелује и лабавије од конфедерално уређених земаља. Зато је потребан конзистентан модел, а то је федерални модел који ће омогућити […]

понедељак, март 31, 2014 / 13:27

Предсједник ХДЗ-а 1990 Мартин Рагуж сматра да БиХ треба уредити по федералном моделу, јер једино федерација може омогућити баланс између асиметричне и нефункционалне садашње структуре БиХ.

 "Садашња асиметрична и нефункционална унутрашња структура БиХ врло често дјелује и лабавије од конфедерално уређених земаља. Зато је потребан конзистентан модел, а то је федерални модел који ће омогућити један функционалан баланс између идентитета и ентитета", изјавио је Рагуж.

Он је у интервјуу за новосадски "Дневник" додао да је федерални модел уређења БиХ, за који се залаже ХДЗ 1990, наишао на позитиван одјек у Европи, јер води земљу ка демократији и уређеној правној држави.

Рагуж сматра да су Хрвати у БиХ, у садашњој организацији, "дошли до зида" и да је неопходно нешто мијењати, како не би били више политички маргинализовани и деконституисани.

Према његовој процјени, Београд ће у наредном периоду учинити све да Србија и БиХ у позитивном смјеру још више ојачају своје садашње везе и односе.



Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *