Рафинерија уља: Приход повећан за трећину

Рафинерија уља Модрича остварила је у прошлој години укупан приход од преко 62 милиона КМ, што представља повећање за око 30 посто у односу на 2009. годину, изјавио је за Агенцију ОНАСА директор Рафинерије Перо Дугић. "Што се тиче физичког обима производње моторних и индустријских мазива, он је на нивоу од 14.000 тона, што је […]

четвртак, март 17, 2011 / 17:37

Рафинерија уља Модрича остварила је у прошлој години укупан приход од преко 62 милиона КМ, што представља повећање за око 30 посто у односу на 2009. годину, изјавио је за Агенцију ОНАСА директор Рафинерије Перо Дугић.

"Што се тиче физичког обима производње моторних и индустријских мазива, он је на нивоу од 14.000 тона, што је за око 30 посто више у односу на 2009. годину. Међутим, много значајнији резултат смо остварили у преради базне уљне сировине из наше Рафинерије у Босанском Броду и производњи хидрокрекованих базних уља и парафина. Ту смо остварили физички обим од скоро 55.000 тона, што је око 50 посто више него 2009. године", нагласио је Дугић.

Према његовим ријечима, Рафинерија уља Модрича је у прошлој години на бх. тржиште пласирала 44 посто готових производа, док је на тржиште Србије пласирано 40 посто, Хрватске, Македоније и Црне Горе по три посто, а на остала тржишта, односно у Словенију, Аустрију, Њемачку, Италију, Албанију, Бугарску…, пласирано је око седам посто готових производа.

Дугић је подсјетио да су готови производи Рафинерије уља Модрича моторна и индустријска течна мазива, мазиве масти и функционалне течности, укупно око 250 производа, те да се у овој рафинерији врши прерада базне уљне сировине из Босанског Брода, а базна уља и парафини се пласирају првенствено на тржиште Европске уније.

"Финансијски смо остварили мали позитивни резултат од око 20.000 КМ. Наиме, и поред значајног физичког повећања производње и продаје, финансијски резултати нису на већем нивоу због тога што смо били принуђени да стално снижавамо цијене готових производа да бисмо остварили физички обим реализације. У јесен прошле године снизили смо за 20 посто цијене наших око 15 најзначајнијих производа. На тај начин смо жељели да подржимо домаћу привреду и наше купце", навео је Дугић.

Он је истакао да Рафинерија уља Модрича настоји да одржи тренутне цијене својих производа.

"Међутим, сваки дан добијамо информације о повећању цијена практично свих репроматеријала, а од пресудног значаја су цијене базних уља која су на свјетском тржишту од 11. марта поскупила од 10 до 50 УСД по тони. Скоро сваке седмице долази до њиховог поскупљења од два до пет посто, а тај тренд траје већ мјесец и по. Искрено се надамо да ћемо извјесно вријеме успјети да одржимо тренутни ниво цијена захваљујући, прије свега, чињеници да имамо властита базна уља, односно да смо дио велике нафтне компаније НЕСТРО. Све оно што увозимо, као што су адитиви и нека базна уља која немамо у свом производном програму, имају стални тренд раста цијена и то је велики проблем који оптерећује наше пословање. С друге стране, на нашем тржишту се појављују неки увозни производи, веома ниског квалитета и ниске цијене", појаснио је Дугић.

Када је ријеч о 2010. години, Дугић је истакао да је Рафинерија уља Модрича завршила цертификацију према међународном стандарду ИСО 40001, који се односи на управљање заштитом животне средине.

"Такођер, производњу базних уља смо стабилизовали и у погледу квалитета, али и кориштења капацитета, а што је најважније у погледу енергетске ефикасности. Значи, смањили смо емисију угљен-диоксида јер смо смањили потрошњу основног енергента који је код нас уље за ложење средње-мазут", рекао је Дугић.

Он је нагласио да су стручњаци цертификацијске куће Лојд навели да је ово највећи допринос Рафинерије уља Модрича заштити животне средине. Осим тога, Дугић је истакао да се базна уља Рафинерије одликују веома ниским садржајем ароматских угљоводоника, а садржај сумпора је чак 50 пута нижи него код класичних минералних базних уља.

"У 2010. години инвестирали смо и у модернизацију лабораторије, а више од два милиона КМ уложили смо у ревитализацију постројења, односно у побољшање термоизолације, антикорозивну заштиту, итд. Све су то улагања која доприносе енергетској ефикасности, али и заштити животне средине", рекао је Дугић и додао да су укупна улагања Рафинерије уља Модрича у прошлој години премашила три милиона КМ.

Када су у питању планови за 2011. годину, Дугић је истакао план повећања прераде базне уљне сировине из Босанског Брода на 85.000 тона, а што се тиче производње и продаје финалних производа, у плану је повећање са садашњих 14.000 на 20.000 тона.

"То су доста амбициозни планови, а свјетска економска криза је још присутна на нашим просторима, без обзира на то колико се ми трудимо да је превазиђемо. Међутим, ми смо увијек били оптимисти, вјерујемо у домаћу производњу и ресурсе, тако да очекујемо да ћемо и ове планове реализирати у овој години", рекао је Дугић.
Најавио је да је у плану и изградња новог аутоматизованог постројења за производњу моторних уља, те да се ускоро очекује потписивање уговора.

"Планирамо то радити са домаћом компанијом, Петролинвест из Сарајева, а позната француска компанија испоручује кључну процесну опрему и технологију. Потписивање уговора би требало услиједити након процеса усаглашавања са нашим управним одбором у Москви. Вјерујем да ће то бити завршено у наредних мјесец дана. У овој години би требало бити завршено пројектовање, грађевински радови и испорука опреме. С обзиром на то да ће изградња трајати око 15 мјесеци од потписивања уговора, постројење би требало бити пуштено у рад 2012. године", додао је Дугић. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *