Радовићева економска анализа Додиковог позива на преговоре са Ефбихом

Позив предсједника СНСД Милорада Додика СДС-у и опозицији за тобожње преговоре са ФБиХ о мирном раздруживању, није ништа друго него скретање пажње са веома лоше економске ситуације, али и покушај заустављања рапидног пада рејтинга СНСД-а у Републици Српској, рекао је Милан Радовић, замјеник предсједника СДС.

петак, 7 маја, 2021 / 08:06

Радовић каже да су резултати рада власти предвођене СНСД-ом поражавајући и да су дуговања Републике Српске достигла рекордне вриједности.

"Понављање приче како је буџет стабилан се наставља, док је права истина да без нових кредита не може да сервисира обавезе и евидентно је да би биле угрожене исплате буџетским корисницима без нових кредитних средстава", навео је он.

Права истина је, додао је Радовић, да нас је Влада Републике Српске само у 2021. години задужила за око 950 милиона КМ, ако рачунамо тзв. лондонске обвезнице са каматном стопом од 4,75%.

"Према подацима којима располажемо јавни дуг Републике Српске је тренутно достигао ниво од преко 6,5 милијарди КМ, док је дуг Федерације БиХ мањи и он износи 6,2 милијарде КМ. Први пут од Дејтонског споразума дуг Републике Српске је премашио дуг Федерације БиХ и он по глави становника у РС износу око 5.600 КМ, док је у ФБиХ 2.600 КМ по глави становника", истакао је Радовић.

То је чињеница, наводи он, са које се покушава скренути пажња причом о тзв. мирном раздруживању.

"Овај сценарио нам је већ познат од раније причом о референдуму о Дану Републике Српске чији резултати никада нису проведени" подсјетио је Радовић.

Поручује да ће се политика СДС базирати на економији и побољшању животног стандарда грађана.

"Уколико само зауставимо трошење буџетских средстава на скупе зграде, софтвере, аутомобиле, извлачење новца у јавним предузећима и намјештање тендера фирмама блиским властима, моћи ћемо обезбиједити између 300 и 350 милиона КМ на годишњем нивоу. Са тим новцем можемо растеретити привреду и смањити порезе и доприносе на плате са 67% на 52%, повећати просјечну пензију у Српској на 550 КМ и просјечну плату на 1.100 КМ", прецизирао је Радовић.

Он каже да садашња власт брука и срамоти Републику Српску јер моли за помоћ или за кредите на сваком кораку. "Тужно је и жалосно је гледати како се функционери хвале кредитом са каматама од 4,75% или како по аеродромима дочекују помоћ од 20.000 вакцина, али и осталог медицинског материјала, као да смо најсиромашнија држава на свијету", рекао је Радовић и поручио да таква власт треба што прије да оде са политичке сцене.