Радовића забрињава раст дуга, а каже да треба и остатак грађана

Иако се носиоци власти у Републици Српској хвале економским показатељима раст дуга Републике Српске након прва два квартала 2021. године треба да забрине наше грађане, рекао је Милан Радовић, замјеник предсједника СДС.

среда, 1 септембра, 2021 / 10:43

Он каже да се поставља логично питање зашто нас Влада и даље задужује када се хвали растом пореских прихода и растом бруто домаћег производа.

Он истиче да је дуг Републике Српске на рекордном нивоу и да је по први пут званично премашио дуг другог ентитета тј. Федерације БиХ за неколико стотина милиона КМ.

Тај податак је, наводи Радовић, заиста забрињавајући обзиром да у Републици Српској живи дупло мање становника него у Федерацији БиХ.

Радовић каже да је до раста БДП-а у Републици Српској у 2021. години у односу на 2020 годину, дошло из два разлога.

"Први разлог лежи у чињеници да је због проблема са Корона вирусом у 2020. години евидентно да су многи привредни субјекти имали пад пословне активности, док смо у првих 9 мјесеци у 2021. години имали много бољу ситуацију и код нас али и у земљама које су наши главни извозни трговински партнери", појашњава Радовић.

Други разлог и веома важан фактор који је утицао на раст БДП-а у 2021. години је, каже Радовић, сектор становништва, што прије свега треба да захвалимо нашој дијаспори.

"За разлику од прошле године, када су многи од њих пропустили да дођу у Републику Српску јер су постојале мјере ограничења,овога љета је дијаспора дошла, а самим тим и трошила свој новац овде. Та наша дијаспора није дошла у изнајмљеним аутомобилима и да потроши своју плату како би се показали, већ су ти људи дошли у своју земљу и показали да се поштен рад, квалификованост и стручност цијене у земљама гдје тренутно бораве и раде и да са својим примањима могу веома добро да живе", рекао је Радовић.

Он истиче да оно што представници власти у Републици Српској не виде или не желе да виде раст цијена основних животних намирница и то до 50%: уља, брашна, млијека, хљеба, шећера, меса итд.

"Управо је раст цијена узрок раста прихода од ПДВ-а и то опет на терет стандарда или новчаника грађана Републике Српске", појашњава Радовић.

"Са растом цијена ових животних намирница, цијена потрошачке корпе за четворочлану породицу је значајно увећана. Влада тај раст нажалост не може да контролише јер је увоз ових роба значајно већи од оне коју може да обезбиједи домаћа производња и наша привреда", наводи Радовић.

Он је подсјетио да је СДС упозоравала да је Влада запоставила домаћу привреду и производњу и да искључиво проводи фискалну политику уводећи нове намете и порезе.

"Ми смо предлагали да се привреда растерети како би се стекли услови за нови инвестициони циклус. Сада ће опет грађани морати да плате цијену лоше економске политике засноване на расту пореза и притиску на привреду", каже Радовић.

Напомиње да је поражавајућа чињеница да готово нема домаћих и страних приватних инвестиција.

"Влада се опредијелила за јавне инвестиције које су веома скупе и нетранспарентне. Те инвестиције се опет финансирају кредитним средствима које ће у крајњој инстанци грађани и привреда Републике Српске морати да врате. Оваква економска политика која је базирана на узимању кредита за буџетску потрошњу али и за скупе, нетранспарентне и непродуктивне државне или јавне инвестиције нас може довести до великих проблема у будућности и то јавност и грађани у Републици Српској морају да буду свјесни", рекао је Радовић.

Он наводи да СДС има потпуно другачији приступ економској политици од ове коју тренутно проводи власт на челу са СНСД-ом.

"Наша економска политика и програм се базира на развоју домаће привреде и на пореском растерећењу привредних субјеката како би се обезбиједила нова радна мјеста и инвестиције. На тај начин би се повећао прилив у буџет што би довело до раста плата и пензија. Такође домаћа привреда би замијенила увоз многих производа што би могло довести до контроле над кретањем цијена основних животних намирница, јер би домаћи производи били много јефтинији од оних које сада увозимо", каже Радовић.