Ненад Стевандић

Радован Караџић – плодови дугог скривања и горчина уздрмане неправде

Лажи од којих су прављени окови за Републику Српску су попуцале, али окови још увијек држе. Ти окови се раскивају нашом слогом и памећу, а поново и јаче закивају, неслогом, похлепом и глупошћу.

понедељак, 25 марта, 2013 / 08:13

Геополитичко клатно се никад не помјера због демократских начела, задовољења правде или потребе да истина буде водиља будућности.То помјерање је увијек узроковано интересима јачих и богатијих, што је сасвим довољно да неистина буде прихваћена као истина, а затим, попут домино ефекта, интереси наведених буду орјентир и правац развоја друштва гдје се безпримјерном силом селектирају и глорификују сурогати демократије многопомињаних људских права.

Тај парадокс је угаони камен преко којег се види и разумије, нпр.: судбина Радована Караџића и Хашима Тачија.

Радован, угледни љекар специјалиста, пјесник и интелектуалац који се ставио на браник интереса свога народа, данас у Хагу чека изрицање мјере хашке неправде. Хашим Тачи необразовани предратни трговац јајима на приштинској пијаци, од демократског Запада одабран за вођу албанског сепаратизма, прво означен као вођа терористичке ОВК, а затим због погодне бескрупулозности проглашем борцем за слободу.

То што су Радована Караџиђа карактерисале написане пјесме, а Хашима Таџија убиства и повезивање са трговимом наркотика, није сметало креацији која ја испуњавала геополитичке интересе великих сила. Чак шта више, имплицирала је закључак да треба слушати велике јер је само тада све могуће.

Ми Срби баш немамо среће…

Па ипак, ‘ајде да разобличимо бар једну неистину и анатему.

Караџић се није скривао због кукавичлука.Уцијењен након оптужбе да ће бити ликвидиран , да ће му забранити странку коју је формирао у циљу превенције геноцида (СДС) прекодринских Срба, и да ће Република Српска, тек крхка и формирана са свјежим ранама, бити предмет укидања – повукао се из јавног живота. Већ тада је знао какав му је крај намијењен и да је пресуда већ донесена. Хаг је Душку Тадићу, случајном стражару из Омарске већ одмјерио 20 година и послао поруку да је то мјера за све изнад њега.У том моменту Радованова предаја била би равна издаји јер би програмирано укидање РС било убрзано и спроведено. Караџић је тада добро процијенио фактор и вријеме, и нестао. Да се брзо предао, наметнута хипотека геноцидног народа и републике била би потпуно етаблирана. Већ су у ту сврху снимљени филмови и режиране емисије које слиједе лого ратних неистина о српском народу. Жртвовао је Радован зато своју предсједничку столицу и припремио се за рововски, скоро Сизифов посао прокопавања тунела за излазак истине.

Они, који су нако њега засјели у предсједничку столицу, било СДС-а или Републике Српске, нису то изгледа добро разумјели. Они су, да им име не помињем, због те столице жртвовали и ВРС и бројне надлежности Републике Српске, прихватајући неистине и хипотеке наметнутог геноцида. Тада су режирани и први унутар-српски политички сукоби, са циљем да једни другима урадимо све оно што нам непријатељи нису успјели. Биљана Плавшић је била главни извођач радова и у своме почетку је доживјела да јој Франсоа Митеран, предсједник Француске, пољуби руку на улазу у Јелисејску палату, али је након обављеног посла на подјели и слабљењу Републике Српске, немилосрдно спроведена у хашку тамницу.

Милорад Додик, који гаји осјећаје захвалности према тој истој Биљани Плавшић, данас се очајнички бори да не доживи њену судбину. Иако је Радовану Караџићу био највећи политички непријатељ, и вољно или невољно, са поменутом Биљаном Плавшић представљао дио лукаво пројектованог сценарија за укидање Републике Српске, данас се спрема да свједочи у Радованову корист. У Хашком суду, априла мјесеца, прољећа господњег, несретне 2013. године.

Ту побједу Радован неће славити уз шампањац и на пријемима, али остаће уписана. Ваљда је сада Милорад Додик, актуелни предсједник Републике Српске, разумио тај фактор времена и одговорност предсједничке столице, која је од Радована претекла и до њега. Уосталом, за вријеме Радовановог скривања испливале су многе чињенице, које говоре истину о чињењу западних сила, броју побијених у Сребреници и правој улози многих муслиманских и хрватских политичара и команданата. Данас, такође, ни геополитичко клатно на Балкану, више није намагнетисано као раније.

Лажи од којих су прављени окови за Републику Српску су попуцале, али окови још увијек држе. Ти окови се раскивају нашом слогом и памећу, а поново и јаче закивају, неслогом, похлепом и глупошћу.

Да је Радован одмах ухваћен и експресно осуђен, истина би остала закопана са лешевима убијених сарајевских Срба. Ту близу, поред паркова и саобраћајница, али невидљива. Република Српска можда не би данас у овом капацитету свједочила о себи и своме постојању и ко зна у каквом би уставно-правном и менталном оквиру ми данас живјели. Зато је висина казне коју су Радовану пројектовали, мање важна од истине која постаје горки плод његовог дугог скривања, и непорецив фактор пада немилосрдне лажи о кривици Срба у протеклом рату.

У току писања ове колумне, сјетих се разговора у шест очију са покојним академиком Рашковићем и актуелним хашким сужњем, доктором Караџићем, гдје је моја младост пречесто постављала питања , чија ја главна ријеч била "КАД ?"( не могу вам рећи о чему). Одговорили су ми готово у дуету:

"У животу једног човјека, десет или двадесет година је заиста много. За то вријеме се одрасте, заврши школа, напредује у послу и стекне породица, отхране дјеца…. Али у животу једног народа то може да буде мање од трептаја ока."0 КОМЕНТАРА

 1. Meni je ovo nejasno. Tamo u Hagu se sudi Radovanu Karadžiću, ne sudi se Srpskoj. Ideja po kojoj će sudbina Srpske zavisiti od odbrane Radovana Karadžića mi je poprilično nategnuta. U tom slučaju spremimo se na dugogogdišnju robiju i isplate ratnih reparacija u milijardama. To je ideja kolektivne krivice… nema toga.

  Sudbina Srba u BiH zavisi od naše privrede, naše poljoprivrede, naših šuma, rudnika, struje i vode… zavisi od nas koji smo jutros ustali i (ne)radimo ništa/nešto. To je ono čemu treba posvetiti vrijeme i energiju opozicionara.

  Radovan je već sada predmet istorijskih rasprava a od istorije se ne živi. Ovakvi tekstovi su mi samo potvrda bezidejnosti opozicionara Srpske. Ne nadate se valjda da će Radovanova odbrana u Hagu podstaći natalitet u Srpskoj?

 2. Тачно тако екс ју 1978,њих уопште не интересује армија незапослених,шта ће мени оваква Република Српска исто ми ускраћује људска права иако сам Србин немам посла,не можеш се љечити ако немаш пара или добра познаства,једноставно од самог имена Српска се не живи,хтио бих да стварам породицу хоће ли мојој породици бити боље ако нам на документима буде писало Република Српска па не могу да једем грб,заставу и химну,ове глупости што Стевандић пише престављају само бацање прашине у очи људима,да им скрену мисли од битних ствари

 3. ex-1978, 25.03.2013. 09:10:39
  Radovan je već sada predmet istorijskih rasprava a od istorije se ne živi

  Радован још увијек није отишао у историју,већ активно исписује њене странице. И тачно је да се не живи од историје, али исто тако историја и делање у корист историје српског народа ,даје оквир у коме можемо живјети.А успостављањем јаког оквира тек слиједи рад на економском оквиру.

  Ово овдје је колумна др Стевандића.
  Колумна подразумијева нечије виђење и тумачење неког тренутка,догађаја….
  Лично,допада ми се приступ…….и има логику.
  Др Караџић ради управо то у Хагу: Брани оквир који нам је остављен на чување.
  И нико од нас,иако неки мисле да јесу,није изолован од тога,јер сви ми заједно носимо одговорност колико и шта ћемо оставити потомцима својим.

 4. “… да ће му забранити странку коју је формирао у циљу превенције геноцида (СДС) прекодринских Срба…“

  Ваљда треба: “ … да ће му забранити странку коју је формирао у циљу превенције геноцида (СДС) над прекодринским Србима…“

  Уз ову исправку само да додам да је текст неистинит и пун пропагандних фраза које су далеко од истине.

  Не бих даље, само бих још похвалио доктора да је доста урадио на правопису јер сам примјетио само пар грешака.

 5. Ne bih mnogo o Radovanu jer mu mnogo, mnogo zamjeram, mnogo toga je odradio kako ne valja, nepromišljeno, na našu štetu, zbog čega čijih odluka su mnogi propatili, a i sada pate, ali hvala mu što je tadašnji sds stao ispred naroda, za razliku od sadašnjeg sdsa koji se bakće pisanijem raznih knjiga, saopštenja u debeloj hladovini, i od toga vrhuška stranke ima ogromne koristi Naravno, računajući i doktora.., Banjaluku na ovim izborima im ne opraštam.

  Simo, nisam nikakav stručnjak za pravopis, ali, iako tvoje komentare rado čitam jer ima u njima dobrih stvari, ovaj put da i ja tebe ispravim.
  Mislim da je pravilno, primijetio, a ne primjetio. Mnogo mi smeta kada neko kaže , par . misleći na nekoliko nečega, kao ti nekoliko grešaka. Par ima dva komada, kao par rukavica, par čarapa,par cipela… Imati par pravopisnih grešaka u komentarima koje pišemo na brzinu nije ništa.
  Pozdrav od čika prijedora.

 6. Приједор,

  Једно је писати колумну, а друго коментар. Када се пише колумна бирају се ријечи, а коментар се пише уобичајеним ријечником.
  Колумна мора проћи лектора, а коментар не мора.

 7. prijedor, 25.03.2013. 14:01:18

  “Mislim da je pravilno, primijetio, a ne primjetio“

  Ниси у праву за ово горе, а за ово ПАР јеси, али је то сленг.

  Напримјер наш доктор је у колумни написао орјентир, а правилно је оријентир.

 8. Nisam član ni jedne političke stranke,a ni partije,pa samim tim ni SDS.Ipak dobro pamtim ta teška vremena devedesetih godina.SDS je poslednje formirana stranka sa nacionalnim predznakom.Doktora Radovana Karadžića su molili da on bude predsjednik,jer su se mnogi plašili odgovornosti za ono što dolazi.Čovjek je to prihvatio svjestan da našem narodu treba pomoći da ne doživi sudbinu poslednjeg rata.Mnogi to sada zaboravljaju.Bilo je grešaka to je tačno.A koji to čovjek ne greši.Trebalo je na vrijeme da se oslobodi onih koji su u stranku ušli iz ličnih interesa.Ja mu posebno zamjerim što se odlučnije nije obračunao sa ratnim profiterima,koji su na muci našeg naroda sticali bogatstva.Danas ti isti ljudi pričaju sasvim drugu priču i puna su im usta RS,za koju su dali jedno veliko ništa.Naprotiv!
  Vaš tekst dr.Stevandiću je dobar i poučan.Za sve dobronamjerne.I one koji hoće da razmišljaju svojom glavom.

 9. За вођење државе и креирање историје једног народа је потребна вјештина, способност предвиђања потеза других и размишљање неколико потеза унапријед. Радовану Караџићу можемо захвалити превенцију геноцида над српским народом, а на други тас му ставити чињеницу да је Српска током рата криминализована, што нас је могло коштати новог погрома и потпуног ратног пораза током 1995. године. Посљедице криминализације осјећамо и данас, само што се екипа расула по разним партијама. Мора му се одати признање да је био далеко бољи преговарач од готово свих других српских политичара. Подсјећам да би Милорад Додик прихватио Венс-Овенов план, којим Српска не би ни постојала. Свима нам је данас јасно куда води политика уступака. Погледајмо само Србију!

  Данас српски народ с обје стране Дрине има политичаре који нису спремни да дијагностикују тренутно стање, а шта тек рећи о недостатку визије, коју није имао ни Ђинђић, колико год се неки трудили да то прогурају. Прије неколико дана смо могли читати интервју Чомског, који нам је рекао оно што бисмо сви требали себи понављати сваког дана:

  „Чињеница да су Срби били толико храбри и толико дјелотворни у борби против нациста нема апсолутно никакав значај за Британију и Америку послије рата. Они прате своје интересе, интересе моћи. Нема осјећајности, нема правне одговорности. Тако функционише свијет“

  Дакле, можемо се ми трудити колико хоћемо, али ћемо увијек страдати зато што се не уклапамо у интересе оних који користе силу као право, те креирају и нашу трагедију и пишу историју која њима одговара. На сцени је демонтажа Србије, како би се једном за сва времена ријешио проблем руских савезника („малих Руса“) „у залеђу“. Косово су већ отели и сада то и правно верификују уз помоћ уцјењених и недораслих српских највиших дужносника, а помоћу српског несоја лагано припремају терен и за отимање Војводине, па чак и Рашке. Црна Гора је већ добрим дијелом расрбљена. И онда је на крају на менију Република Српска. Али прије тога већ написане пресуде Караџићу и Младићу. Кад их саберемо са већ постојећим пресудама комплетном војном и политичком врху, то је полазна основа за постављање питања опстанка Републике Српске. С друге стране, Милошевић је умро (убијен) у Хагу, а Дачић, Вучић и Николић су успјели да истргују ослобађајућу пресуду за Перишића по рецепту „ослобађање хрватских генерала“ и по истој матрици се може очекивати ослобађање и других појединаца из политичког и војног врха Србије. Исто тако, није случајно ни да нико од бошњачког војног и политичког врха није проглашен кривим нити ће. Можемо чупати косу и махати материјалом о „сарајевским шевама“, али ми нисмо ти који пишемо историју. Кад се све сабере, постоји разлог за озбиљну забринутост за Републику Српску. Не треба занемарити ни изјаве америчких дужносника, по којима је Српска „грешка“. немају они неке посебне антипатије према Србима. Једноставно су вођени властитим интересима. Након отимања Косова показало се да нису пријатељи Шиптарима, већ ће сада експлоатисати Трепчу и друга бројна рудна богатства, контролисаће пут хероина према Западној Европи, а добили су значајну геостратешку војну базу на раскрсници између три континента. Уз то су се потрудили да на село ових полуколонија поставе људе које је лако уцијенити и престрашити, који нису спремни на властиту жртву (што Караџић јесте био) и који су, вођени искључиво личним интересом, спремни радити у корист наше штете. Није ли мало чудно да се буквално ништа не предузима у циљу повећања наталитета? Зашто не производимо себи здраву храну, већ увозимо храну сумњивог поријекла из Кине, Аргентине, Бразила, Шпаније,…? Зато што онај ко контролише увоз заради милијарде на томе и није му проблем корумпирати оне у врху да обуставе домаћу производњу? Шта се ради на очувању шаке народа у источном дијелу РС?
  Далеко је лакше експлоатисати никл ако на мјесту рудних налазишта нема становништва. Исто тако, најлакше је продати храну некоме ако је он не производи сам.

  Из свега наведеног јасно је да је одбрана Радована Караџића одбрана и Републике Српске. Да је Република Српска економски јака, да није вишеструко опљачкана и да имамо достојанство, лакше бисмо амортизовали већ донесену пресуду првом Предсједнику РС. Једина нам је нада да нас не могу тако једноставно ни елиминисати, јер смо им потребни као „тампон“ за исламски фактор у Европи. Бар Ватикаму и ЕУ. А Американцима можда и одговара да праве даљу нестабилност у Европи.

 10. Чика Приједоре или Предоре не знам јел још стоји Радованов правопис:)знам да има пуно грешака ал стално пишем латиницом на овој проклетој тастатури,једино на фронталу ћирилицом јел газада неда другачије а и слабо баратам рачунаром и техником:D у сваком случају све вас поздравља ХУГО ЧАВЕЗ СМРТ ФАШИЗМУ:Dа манимо се Радована и Стевандића него гледајмо како ћемо се ми са нашим породицама снаћи у овом хаосу

 11. Dragi moj Hugo, ja ne vidim izlaza , osim :Svete bandere!
  Klin se klinom izbija. Tiraninu se mora stati za vrat, svako odlaganje ,svako dalje trpljenje je kolektivni suicid.
  Ajde de, što su na spisak na odstrel stavili stare i bolesne, ali što ubijaju mlade, što ubijaju još nerodjene, što ponovo ubijaju već ubijene?

  Pozdrav od čika prijedora iz Prijedora.

 12. Е мој Приједоре апсолутно сам сагласан са тобом,а ским да станеш тиранину за врат?Са овом марвом од народа,једним затуцаним народом ма једном стоком која је навикла да трпи и слуша,ма једноставно ми смо једна поданичка нација,брига овог народа што му се дјца не могу нормално школовати и лијечити,њима је битно да имају Евролигаша,да Ноле побјеђује а Куста прави градове и филмове и доводи бјелосвјетске цајке а посла ниоткуда и све тако у круг.СМРТ ФАШИЗМУ И КАПИТАЛИЗМУ ЖИВИ,МИ БИЛИ

 13. Исти заступају тезу да је пресуда Радовану пресуда Српској и исмејавају тезу да је Додик „чувар“ Српске…

  Па те мале „грешке“ Радованове као што су организован криминал и шверц свим и свачим као легитиман посао,продаја територије и људских живота,крађа друштвених средстава и давање предузећа „заслужним“ СДС-овим фукарама без основне школе се не узимају за зло.То што је пола проблема данас везано за то време,што нам данас разни Душанићи ведре и облаче,никог није брига.

  И онда дође овај лик,који није ни био у Радовановој странци до јуче,па крене да моралише и девастира десницу,сводећи је на Караџића.

 14. Не знам ни зашто аутор не спомену речи тадшњег премијера,за време док је Караџић био председник,зашто генерали одбијају да сведоче у његову корист…

  Уместо окретања тезе,да Додик не сведочи у корист Караџића тек тако или из својих потреба,већ након молби Радована из Хага.

 15. Симо П. Ороз, 26.03.2013. 11:38:40
  И даље си ендемично фронталски минималан,Симо са великим П.Диви се,када већ имаш чему.Куратост сам апсолвирао у претходним коментарима,и видим да је предметном потпуно добро,јер из твојих уста му се неда изаћи.

 16. Једини који је ишта вриједио др Радован Караџић, не чуди ме што се оволика бјелосветска руља окомила на њега, а има и домаћег смрада, вазди је било таквих!

  Неко каже да је то историјски процес, јесте али за све нас, онако како се Радован брани такви смо сви ми правдољубиви Срби стјерани у ћошак под чизмом бјелосвјетског олоша, а ти ЕХ знаш добро да се не живи од продаје очевине него штечевине! Тако да тај твој излаз са додиковском јајарском логиком, не мирише ни на шта добро, не да не мирише него смрди, продати очевину може свако, али стећи стечевину и од ње живјети могу само ријетко поштени и способни људи, такав је био др Радован Караџић, ми још живимо у оном што је он стекао!

 17. lasta, 28.03.2013. 09:57:48

  Зато што је то јајарско-западнокрајишка приватна телевизија власништво оног нечовјека додика који је највише и кумов’о овој антисрпској експанзији, и који се боји истине која се сваки дан може чути са тог неправедног суђења!

  др Радован Караџић је био Меси у политици за ове садашње волове, он је у три скока од Кутиљера, преко венс-овена до Дејтона испословао историјски пројекат РС и витално значење за српски народ ових простора, немогућност мајоризације по први пут у историји од доласка турака на ове просторе.

  За десет година владања вола од лакташа никад во ништа није постигао, гузио се годинама око трећег хрватског ентитета, па пушиона, па онда лажни референдум, исто пушиона, па судство, пушиона,..итд.итд. чега се год тај дохватио све је пропадало, једино је његов лични лоповлук и криминал у његово вријеме растао до неслућених размјера!

  А што су послије онакве шансе за РС сад ови клошари упропастили привреду и довели српски народ на руб егзистенције, замирање неких средина и рапидно смањење броја српске популације, то више није до историјског пројекта РС, већ то треба сами себе да упитамо па онда мотке у руке и побити ове скотове на мртво име све до последњег гуланфера!

 18. rammstein, 28.03.2013. 10:48:26

  “… па онда мотке у руке и побити ове скотове…“

  И онда се питамо што у Рамином комшилуку убијају ‘онако’.

  Говно једно, зар није доста позива на насиље, фукаро једна…

 19. Администрацијо, фиктивна персона под ником Симо П. Ороз је поново декомпензована, и чињеница да му више ни терапија не помаже не значи да требамо овдје да читамо дегутантне садржаје из тастатуре пацијента Симе Зороклика, тог нервозног момка.

 20. Сем Пјетлић, 28.03.2013. 16:55:48

  Имам ја висок праг толеранције и није проблем да напишеш што желиш, али размишљам да ово читају и даме, културни, млади људи…….. Свако од нас када нешто напише овдје каже нешто и о себи. А интернет је данас доступан свакоме. Онај ко прочита моје и твоје коментаре на овој теми, има прилику да формира став и о теби и о мени.

  И ја сам и тебе и осталу двојицу лоцирао без помоћи администрације и РАК-а. Морам признати да ми је инспектор Драгуљче био од користи. 😉

 21. Ма какав твој праг толеранције. Ти си највећи смор на Фронталу. Пишеш о стварима у које се не разумијеш, а о стварима у које се разумијеш нећеш. На примјер, о хомосексуализму, пробави, хемероидима, простати …

 22. Сем Зороклик, 29.03.2013. 08:49:12

  Мистер Сем, ти имаш врхунске докторе у Лондону и Вошингтону, па не знам што се мени обраћаш за те проблеме. Колико се трудиш коментарима да одржиш ову тему у врху, мислим да си заслужио да др Стевандић замоли колеге да ти одраде детаљну опсервацију. Ако ти је партија уплатила здравствено осигурање.

 23. Сем Зороклик, 29.03.2013. 09:10:35

  Покажи нам диплому и војну књижицу, па ћемо ти прогледати кроз прсте што ти Вукодлак не уплаћује здравствено осигурање већ мјесецима. Чисто да видимо у коју се то науку ти разумијеш. Али најбитније је да си се успио оженити и да су те жена и њена фамилија прихватили као таквог. 😉

 24. Што се тиче дипломе имам их неколико. Од вечерње школе до спортских и факултетских. Имам диплому за побједу на такмичењу ‘Титовим стазама револуције“. Имам и диплому енглеског језика трећи степен. Имам диплому за побједу на Сеоским олимпијским играма у скоку у даљ. Имам диплому о завршеној обуци за планинарског водича. Од факултетских имам диплому професора руског језика и инжењера техничких наука. Нема боље комбинације. Знаш руски, знаш енглески, добар си инжењер, поштено радиш и читав свијет је твој. Посла преко главе, а пара ко шаше.

  Што се војне књижице тиче они је изгорила у даванском диму. Елем, на положајима у беспућима источне Босне нестало цигара, а у причуви сам имао херцеговачког дувана. Фалио је само папир. А војна књижица у џепу.

 25. drazen78bl, 29.03.2013. 09:32:00

  “Ајде, мр Сем, не причај бајке“

  Нећу више, поклапам се ушима. Признајем да си у овим вербалним дуелима бриљирао, да си видно напредовао (готово као Стевандић у правопису) и да си, по мом скромном мишљењу, спреман да напишеш ‘Националну стратегију 2’.

 26. Симо П. Ороз,
  Знаш руски, знаш енглески, добар си инжењер, поштено радиш и читав свијет је твој. Посла преко главе, а пара ко шаше.
  ———-
  Још ако си можда радио или радиш у Интегралу код Станковића све ти вјерујемо.

  Да ниси ти можда ономад конструисао и онај мост код Клашница, када су тек по завршетку увидели да фали још метар до друге обале. Па звали браћу из Хрватске да га натегну(мост).
  B-)

 27. Славија, за рад у Интегралу не треба руски и енглески.

  Међутим, ти си очито млад, а есдеслије ти попиле мозак. Велик је свијет и ко хоће да учи и ради има шансу. Проблем је код данашњих, лоше васпитаних, генерација што мисле да је неко други дужан да се брине о њиховом животу. Ја сам игром случаја у млађим данима провео неколико година у СССР на школовању (руски језик), а послије тога сам завршио у СФРЈ технички факултет и послије доста времена радио за једну британску фирму у Јељциновој и Путиновој Русији.
  Веома сам компетентан да причам о разним системима, па чак и менталитетима у разним дијеловима свијета. Одговорно тврдим да је над нашом омладином извршен стравичан злочин од стране комуниста преобучених у националисте, а то је подржао и дио цркве и огромна већина српске националне ‘елите’.

  Мораш да схватиш да просјечан Рус не прави никакву разлику између Србина и Хрвата, мораш да схватиш да 50% Американаца не зна гдје је Европа, а 90% их није ни чуло за Србију.
  Циљ ових наших покварењака је да те убиједе да немаш шансе, да те читав свијет мрзи, да си осуђен да останеш на маргини.
  А зашто?
  Зато што се боје да ћеш нешто научити, да ћеш отићи у свијет и видјети да није баш тако како они причају, да ћеш поштено зарадити новац и да те неће моћи уцјењивати, и да ћеш им се такав најебати мајке.
  Нажалост, а Фронтал о томе свједочи, сваки мој покушај да омладини отворим очи завршава се салвом напада од Раме, Дражена, Петронија и других. А ако добро размислиш видјећеш да они јесу свјесни да су у проблему, али је проблем у томе што они не препознају кривца.
  Дражен би живот дао за Стевандића, а није свјестан да је политика коју води Стевандићева странка одвела и Дражена и његову генерацију у беспућа повијесне збиље.

 28. Симо П. Ороз, 29.03.2013. 10:24:30 [71775]

  Симо, ти га баш преозбиљно!
  Бар што се тиче овог обраћања мени. Ја сам мало више хтео да изврнем руглу ове српске неимаре „гепек милионере“.
  Можда се многи не сећају или незнају, да је“велики градитељ“ скоро завршио мостић око двадесетак метара а да је пре тога „заборавио“ измерити распон од обале до обале.
  Сад што си ми ти налетио у контексту. Јбга!

  Што се тиче осталог?
  Вучеш ме да и ја изнесем неку своју биографију, ал’неби, нисам расположен. Можда у некој другој или јачој теми.

  Нису ми есдееслије попиле мозак, као ни ове садашње битанге.
  Јесам добро „ударен“ у рату, али на сву срећу не у главу, па јасно могу разлучивати шта је жито а шта кукољ.
  Управо мој „проблем“ и јесте у томе што мислим својом главом, и не полтронишем никоме.
  Ето случајности,да и ја заиста течно говорим руски и читам и пишем, и знам подоста о свијету, знам шта и како ми мисле, без да морам ићи тамо да бих се увјерио.

  Mr Biggy, 29.03.2013. 10:28:56 [71776]

  Немој ове идиоте да називаш национаистима,понижаваш истинске патриоте.
  ————
  Теби нећу ништа одговорити, јер нисам свадљив тип.
  Оно што би ти одговорио, изазвало би љубомору и свађу нпр. са Г „Приједором“.

 29. биги и симо..мрш у станковићев гепек! Шта ви имате да објасните, ко ће ослободити Книн, кад додик улаже са својим гуланферима у „лијепу њихову“ милион по милон у кеси и на руке ваше прекосавске браће!

 30. Симо П. Ороз, 29.03.2013. 12:49:28
  „Славија, и ситуација је преозбиљна да би се ћутило“
  konacno jednom da se slozimo.ali sta da se radi pa da to promjenimo?ja licno ne mogu puno,nisam javna licnost i nemam dovoljno para da to postanem i cinim koliko mogu komentarisem na par portala i poguram na drugi nacin koliko mogu a sta cinis ti?jedini koji je ulozio bar 1000 km i bar mjesec dana rada je Drazen i ja se sa njim ne slazem oko dosta stvari ali cijenim njegov trud i dok se ne pojavi bolji ima moju podrsku a za razliku od mene ti opletes po njemu i kad ima i kad nema razloga za to cesto koristeci i zamjenu teza itd.mislis li da ce se na taj nacin nesto promjeniti?i bi li ti mogao dati svoj prijedlog a ne samo kritikovati ako se vec smatras natprosjecno sposobnim.ili ti je upravo to i zadatak da podbacujes klipove svakom ko se pojavi a ne bi da se igra „vlasti i opozicije“?za ovo zadnje ima najvise argumenata a ti razmisli o tome.inace od „opozicije“ ne ocekujem nista oni se bore samo da bi oni izgonili pare u gepeku a i ako ne pobjede nece moci iznositi po pun gepek nego ce pomalo u aktovkama i najlonkama.

 31. Славија,

  Ја никад нећу подржати опозицију у којој сједе људи који су до сада били на власти. Имали су прилику и да нису у последњем моменту напустили власт, РС би отишла у 3ЛПМ.

  Морамо поштено погледати истини у очи и признати да и је и овако лођша власт боља од опозиције. Волио бих да није тако, али је тако.

  То што се неко самопроглашава за опозицију код мене не пролази. Ми из СПО смо покушали и у РС да нешто промијенимо, нудили смо друга рјешења, ни налик на ово што нуде и власт и опозиција, али није ишло. Неће народ такву политику. Хоће ово што има. И од ове двије политике ја одбацујем есдеслије и мислим да су есенесдеслије за нијансу боље.

  Што се Дражена тиче мислим да си у заблуди. Он је овдје у служби Стевандића и напада све редом који било шта прозборе против доктора, а ја то редовно чиним. Он увијек први крене, ја га мало дочекам и онда на крају морам увијек признати пораз, јер нема другог начина да се ријешим напасти.

 32. Симо П. Ороз, 29.03.2013. 13:55:32
  zasto mislis tako?vjerovatno je bez problema mogao uci na sds listu i sad bi bio u skupstini grada a ne radio i studirao zajedno.a nije to ucinio, sta mislis zasto?prema tome nije sve bas tako kako ti kazes i sto se tice bl i dalje ima moju podrsku dok ne bude boljih a sto se tice tb mi imamo vise srece pa je Vukan iz tb.

 33. Очито не познајеш изборни закон. У скупштину се не улази на основу тога гдје си на листи, него на основу тога колико личних гласова добијеш. Такође, ако пријавиш листу независних кандидата цензус је мањи и све је то лијепо предочено Дражену. Све је Дражен добро урадио, али је само заборавио скупити гласове. Баш као и мој СПО.

 34. Симо П. Ороз, 29.03.2013. 15:28:15

  Ма да, може и тако па и то боље него што твог додика можемо поредити само са кучук алијом, мула јусуфом, фочић мехмед агом или аганлијом! Е па сјети се како су им главе летјеле по ливади…па се замисли зашто? И ти и твој партијски шеф?B-)

 35. Семјуел Певец, 29.03.2013. 10:24:30

  „Ја сам игром случаја у млађим данима провео неколико година у СССР на школовању (руски језик), а послије тога сам завршио у СФРЈ технички факултет и послије доста времена радио за једну британску фирму у Јељциновој и Путиновој Русији.“

  Ипак су га одшколовали комунисти, као и секретарицу Мике Шпиљка, најпознатијег екс ЈУ шустера. А касније су га преузеле британске службе, па само понавља НАТО, НАТО, НАТО. Сада су у њему пронашли новог Березовског и послали га да одради шпијунажу у Русији. Мистер Сем као бивши Србин је идеалан, да се Руси не досјете.

  Мистер Сем, вријеме је да замијениш фотку у аватару, да не блатиш више Чичин лик и дјело:

  http://www.banjaluka.com/vijesti/kratke-vijesti/2013/03/29/gej-parovi-na-naslovnici-timea/

  :D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D

 36. drazen78bl, 29.03.2013. 17:41:35

  “Мистер Сем, вријеме је да замијениш фотку у аватару, да не блатиш више Чичин лик и дјело:“

  Мистер Драж, вријеме је да замијениш фотку у аватару. Види како је Густав ружан. Двије длаке на глави, а нос ко цапин.

 37. Сем Певец, 30.03.2013. 06:34:51

  Mистер Певец, што бих мијењао, кад ја имам нос к’о цапин, а и приближно двије длаке на глави? Ја сам и поставио ову фотку зато што личим на Густава. Колико сам ружан или лијеп, то је ствар субјективног осјећаја. Више сам упоран него лијеп. Ти, с друге стране, срамотиш оног чију фотку си ставио у аватар, и много примјереније је да узмеш најновије насловнице из Тајма. 😉

 38. drazen78bl, 30.03.2013. 11:22:19

  “Ти, с друге стране, срамотиш оног чију фотку си ставио у аватар…“

  Густав,

  да те подсјетим да коментаре пишемо испод текста ‘Радован Караџић – плодови дугог скривања и горчина уздрмане неправде’ који је написао твој ахбаб Стевандић. Истовремено твој други ахбаб Рамо, Караџића пореди са Хитлером, а ти се нашао да штитиш Дражу од Симе.

 39. Сем Певец, 30.03.2013. 15:59:18

  Др Стевандић ти је дио кошмара, а ја сам ти јава. Ти си опсједнут, човјече. Не знам прави разлог. Ја ти нисам дирао Милену. За Доктора не знам. Кад ти баба Курана буде салијевала страву, квота ће бити 1,10 да ће се у олову излити фотка с аватара „комунисте“, а 1,30 да ће излити моја носина. Симо, ја нисам као ти комплексаш и није ми проблем да се и сам нашалим на свој рачун, а ни да се други нашале. Само морам рећи да ниси нимало оригиналан.

  Врати се горе на коментаре, па ћеш видјети мој коментар на тему, а онда улећеш ти, у намјери да обесмислиш сваку цивилизовану расправу. Али ти, у стари, помажеш да се тема што дуже одржи у врху и већи број људи прочита текст, тако да си ти мазохиста. Помажеш свом „прогонитељу“. Зато и не чуди да желиш љубав с онима који су по српској дјеци посипали радиоактивни ураниј. Ови које данас подржаваш и с којима желиш љубав су много гори од Хитлера.

 40. drazen78bl, 30.03.2013. 19:28:32

  “Др Стевандић ти је дио кошмара, а ја сам ти јава. Ти си опсједнут, човјече.“

  А ти си будала.
  Др Стевандић припада партији коју ја не волим и користим сваку прилику да је дезавуишем и да јој нанесем штету.

  “Врати се горе на коментаре, па ћеш видјети мој коментар на тему, а онда улећеш ти, у намјери да обесмислиш сваку цивилизовану расправу“

  Баш је цивилизовано хвалити Хитлера!

  “Ови које данас подржаваш и с којима желиш љубав су много гори од Хитлера.“

  Само да се зна да си ово рекао.

 41. Kукурикнуо Певец прије зоре! 😀 Ах, да, у Сибиру свиће 6 сати раније.

  Мистер Сем, мени је комплимент што сам ти „трн у оку“.

  Цивилизована је расправа и о Хитлеру, ако се при томе уважава став саговорника и не потеже за увредама.

  У чему је проблем ако кажем да су они који су посипали радиоактивни ураниј по српској дјеци гори од Хитлера. Пљачкају горе од Хитлера. Енглези покорили пола свијета, Индијанци потпуно истребљени на америчком тлу, али само је Хитлер лош момак. Зато што је изгубио рат. Он јесте био зло за човјечанство, али је веће зло у Лондону. Поготово за Србе. Тачка.

  Колико сам схватио Семов миљеник Додик иде у Хаг да свједочи у корист Семовог „тлачитеља“ Раше. Плашим се да сукоби унутар Семове личности не доведу до нових проблема, који ће се манифестовати у писанију Сема Певеца. B-)

 42. drazen78bl, 31.03.2013. 14:56:02

  “Мистер Сем, мени је комплимент што сам ти „трн у оку“.“

  Тај комплимент си сам себи дао. Од Симе га ниси добио, а знам да би волио. То се ипак заслужује.

  “Цивилизована је расправа и о Хитлеру, ако се при томе уважава став саговорника и не потеже за увредама.“

  Зар треба да прећутим кад ми неко објашњава да је Хитлер позитивна личност. Јебем матер сваком ко тако мисли, па нека сам нецивилизован.

  “… али само је Хитлер лош момак. Зато што је изгубио рат.“

  А да га није изгубио не би био лош. Јел’тако? Већ сам једном опсовао, нећу други пут.

  “Колико сам схватио Семов миљеник Додик иде у Хаг да свједочи у корист Семовог „тлачитеља“ Раше. Плашим се да сукоби унутар Семове личности не доведу до нових проблема, који ће се манифестовати у писанију Сема Певеца.“

  Не треба да се плашиш. Додик управо и иде у Хаг на Рашин позив да свједочи да Рашо није био сличан Хитлеру као што тврди твој ахбаб Рамо.
  Унутар твоје личности је сукоб јер ти сујета неда да прихватиш чињеницу да сам управо ја позвао Стевандића да се као аутор текста о Караџићу огради од поређења која су непримјерена. Тебе сам поменуо у контексту Стевандићевог потрчка који је задужен да у докторовом немањувремена одговара на коментаре. Мислим да си лоше обавио задатак и да ће те доктор искарати.

  Што се Караџића тиче свашта сам, и још ћу свашта написати против њега, али да је био као Хитлер нећу никада. Само зато што то није, а не зато што то не бих написао. Бих сигурно да је тако.

 43. Сем Певец, 31.03.2013. 15:57:13

  Видиш, како те „навучем“ да испољиш агресију. Губиш контролу и показујеш колико си нецивилизован.

  Друго, немој да извлачиш из контекста и подваљујеш (што ти је ужа специјалност)! Нисам написао да Хитлер није лош, већ да није једини лош и да су још гори ти којима се дивиш и с којима љубав желиш. Ја сам о Хитлеру написао:

  „Он јесте био зло за човјечанство, али је веће зло у Лондону.“

  Симо, ја нисам полиглота као ти, па не знам шта је „ахбаб“. Колико познајем руски и енглески, ниједном не припада ова ријеч. А ти ниси пријавио да познајеш још страних језика или ти је то матерњи. Имаш пуну моју подршку у позивању др Стевандића да се огради од поређења која су непримјерена, али се мени чини да он тебе игнорише и да прескаче твоје коментаре, те да ти неће испунити жељу. А што бих ја имао сујету према теби? Због Милене? Није ми интересантна. Ако имам најбољи бифтек, обично не идем на ћевапе. И не могу ја бити „потрчко“, кад сједим на столици док коментаришем. Постоји група жена којима сам рекао ко си, па сада се ја с тобом мало спрдам, а оне се одушевљавају. А Доктор је сигурно захвалнији теби него мени, јер му одржаваш тему у врху топ листе, само неће да призна.

  Лијепо од тебе да подржаваш Караџића, али би добио још један плус овдје на Фронталу када би рекао да су смртне казне заслужили челници челних држава НАТО пакта, који су убијали српску дјецу радиоактивним бомбама и који су монтирали процесе и Радовану Караџићу и другима.

  Симићу, дај оно срце што пуслира да окачим овдје умјесто смајлића!

 44. Дражене, што се политике и коментара тиче, могу ти рећи да нема веће будалетине на Фронталу од тебе.
  Ни о чему немаш појма, трчиш по сајтовима, крадеш туђе реченице. Из тебе избија досада и празнина, недуховитост, нетрпељивост, агресија, сујета, симбиоза комплекса више и ниже вриједности, убога немаштовитост, сиромашан вокабулар, ћифтинска нарав, чаршијски балинлук, сељачка надмјеност… Замало заборавих, и педерлук.

 45. Сем Певец, 31.03.2013. 16:58:28

  Ја сам стварно био наиван и повјеровао да те Птерутнина Птуј послала на службени пут на исток, али сад видим да све измишљаш. Сви знамо да си дебело слагао за диплому, а никад ниси одговорио за учешће у рату. Наравно, то би те дискредитовало, али ја ћу те још неко вријеме држати на тихој ватри, па тек онда обзнанити податке о теби широј јавности.

  Али морам ти честитати, херојски си спријечио јесенас др Стевандића да постане Зградоначелник. Да није било твојих коментара, данас не би могли уживати у благодетима владавине Слобе Гаврановића. Али сви гласачи су видјели твоје аргументе и то их је поколебало. Такође, послије ових твојих коментара, посебно овог задњег, ја сам завршио политичу каријеру. Видјећу да пар мјесеци не излазим из куће, јер од срамоте не могу проћи више овим градом. Потпуно си раскринкао све моје намјере, а највећи ти је успјех што си прокужио да ја радим за Доктора, што ми је отежавајућа околност. Такође, свима је сада јасно да ја једва користим 50 ријечи српског језика и да сам се намјерио на великог полиглоту који зна неке будиБогснама стране ријечи типа „ахбаб“, „вокабулар“, „ћифтинска“. Након твојих бриљантних наступа на овој теми свима си показао да сам ја главна кочница уласку БиХ у НАТО и ЕУ, чиме је ускраћена срећа свих народа и народности БиХ. Такође, да сам дирао Милеву, морао бих то „на црно“, јер немам вјенчани лист. Тај комплекс инфериорности у односу на тебе који посједујеш тај документ ме је увео у беспотребну расправу с неким ко нема комплекса, већ слиједи секретарицу Мике Шпиљка и показује досљедност. Чињеница да су те школовали комунисти такође ме ставља у инфериоран положај, јер сам тек имао привилегију да будем Брозов пионир.

  :D:D:D:D:D:D:D:D:D