Радончићеве новине свађају Бакира и САД

Предсједавајући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић спријечио је потписивање меморандума о разумијевању између БиХ и САД о размјени података у вези са безбједносним провјерама о тероризму, тврди "Дневни аваз".

понедељак, 22 октобра, 2018 / 10:40

Према истом извору, Изетбеговић је на уобичајеном консултативном састанку, који претходи свакој сједници Предсједништва БиХ, одбио дати сагласност да се тај меморандум уврсти као тачка дневног реда једне од недавних сједница.

Наводно је Изетбеговић свој став правдао тиме да се залаже за потписивање споразума о овом питању више него меморандума, али прави разлози због којих се успротивио доношењу овог изузетно значајног документа за БиХ и даље су непознати.

Министарство безбједности БиХ, које је меморандум упутило у процедуру, није званично обавијештено о разлозима због којих није дошло ни до разматрања меморандума у Предсједништву БиХ.

Према тврдњама извора "Дневног аваза" из те институције, ово је први пут да се неко од званичника успротивио доношењу оваквог акта.

"Потписивањем и реализацијом овог меморандума требала је додатно бити унапријеђена борба против тероризма у БиХ кроз безбједну размјену тајних података важних за превенцију и борбу против тероризма, али и других облика међународног криминала", наводи извор.

Реализацијом меморандума БиХ би био омогућен и приступ информацијама у базама података, којих тренутно нема. Конкретно, када би неко, на примјер, из Јемена резервисао авионску карту за БиХ, безбједносни органи БиХ би веома брзо након тога имали податак је ли то лице безбједносно интересантно и на шта је потребно обратити пажњу.

То је једна од непроцјењивих користи коју би БиХ имала да је Изетбеговић дао у Предсједништву сагласност на тај документ, наводи лист.

"Аваз" истиче и да је Изетбеговић одбијањем овог меморандума спријечио и знатна улагања у одређене пројекте и обуке и опремања домаћих полицијских агенција, а што је неопходно за квалитетну борбу против тероризма.

Такође, на овај начин онемогућено је и безбједносним снагама БиХ да користе капацитете које нуде агенције за спровођење закона САД у борби против тероризма.