Радончић: У ФБиХ и БиХ створени полицијски франкештајни

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић изјавио је данас да је у Републици Српској сектор безбједности врло јединствен, а да су у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и БиХ створени "полицијски франкенштајни", па постоји одговорност без адресе. У наставку расправе о информацијама о безбједности рада у институцијама БиХ поводом протеста одржаних од 5. до 7. јуна пред институцијама […]

понедељак, јул 8, 2013 / 18:01

Министар безбједности БиХ Фахрудин Радончић изјавио је данас да је у Републици Српској сектор безбједности врло јединствен, а да су у Федерацији БиХ /ФБиХ/ и БиХ створени "полицијски франкенштајни", па постоји одговорност без адресе.

У наставку расправе о информацијама о безбједности рада у институцијама БиХ поводом протеста одржаних од 5. до 7. јуна пред институцијама БиХ у Сарајеву, Радончић је рекао да је, уз прецизну констатацију одговорности и системског снимљеног стања, потребно видјети шта у будућности може бити урађено у промјени овлаштења или задатака агенција за провођење закона на нивоу БиХ, а да се при томе не улази у ентитетске надлежности.

Према његовим ријечима, ова ситуација треба да послужи као поука да, кад је ријеч о безбједносним агенцијама на нивоу БиХ, буду осмишљене опције да оне реагују по аутоматизму и најавио да ће Министарство безбједности и Савјет министара БиХ настојати да о том питању дају конкретне приједлоге.

"У ФБиХ не зна се чији је тротоар, а чија је улица. Полицијски комесар Сарајевског кантона није желио никоме да се јавља на телефон. Упркос томе, њему се ништа неће десити. Људи који нису хтјели да се јаве на телефон, јављали су се неким амбасадама и нудили да уђу специјалци и ослободе само њихове људе", истакао је Радончић.

Према његовим ријечима, на нивоу БиХ и ФБиХ нема механизама да могу бити испуњена обећања грађанима када је ријеч о њиховој безбједности, јер је она у рукама "фантомских независних одбора".

Он је рекао да непостојање законске регулативе омогућава људима да у драматичним ситуацијама бјеже од одговорности. "Ово нам није први догађај и морамо извлачити поуке", истакао је Радончић.

Реагујући на став посланика СДА Шемсудина Мехмедовића да Министарство цивилних послова посланицима "подмеће кукавичије јаје" када је ријеч о приједлогу закона о јединственом матичном броју /ЈМБ/, ресорни министар Средоје Новић питао је да ли поштовање Устава БиХ представља подметање кукавичијег јајета.

"Закон о ЈМБ прошао је јединствено у Савјету министара БиХ и био усаглашен, али није прошао у Парламентарној скупштини БиХ. Тај закон подржали су и Федерални МУП, МУП сарајевског кантона, МУП Републике Српске. Исти је случај и са законом о држављанству, законом о путним исправама, вјерским празницима који су утврдили вјерски поглавари, а не Министарство цивилних послова", рекао је Новић.

"Није ово једини, први, али ни посљедњи закон гдје смо усаглашавали све одредбе са Уставом БиХ", истакао је Новић и подсјетио да је проживио много ружних дана у периоду демонстрација, а појединци из посланичких клупа су поручивали демонстрантима да требају доћи пред његову кућу.

Посланик СДС-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Александра Пандуревић оптужила је СДА да се "играла" матичним бројем и манипулисала дјецом како би издејствовали усвајање закона о ЈМБ грађана БиХ.

Она је истакла да иза оног што се дешавало пред зградама институција БиХ од 5. до 7. јуна не стоје грађани Републике Српске. Истичући да Тужилаштво БиХ није адекватно реаговало, она је запитала да ли се ова институција отргла од система.

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Божо Љубић сматра да је суштинско питање провођења закона, те осудио хушкачко понашање градоначелника Сарајева Иве Комшића.

Посланик ХДЗ БиХ Драган Вранкић рекао је да је забринут што су се неки представници међународне заједнице неадекватно обратили демонстрантима и додао да требају бити предузете мјере и активности против свих који нису адекватно реаговали приликом протеста и блокаде Парламентарне скупштине БиХ.

Расправа о овој тачки дневног реда је окончана, а сједница Представничког дома настављена је дискусијом о захтјеву Савјета министара БиХ за разматрање приједлога закона о измјенама и допунама закона о јавним набавкама БиХ по хитном поступку.Оставите одговор