Радончић се самопохвалио у случају хапшења Кељемендија

Министар сигурности БиХ Фахрудин Радончић потврдио је у интервјуу за Ал Џазиру Балканс да је Насер Кељменди ухапшен и да се налази "тамо гдје му је мјесто – у затвору". "Хапшење је плодоносни резултат упорног рада сигурносних служби БиХ, Тужитељства БиХ и Обавјештајно-сигурносне агенције (ОСА), која га је лоцирала", рекао је Радончић. Није желио открити […]

уторак, 7 маја, 2013 / 11:30

Министар сигурности БиХ Фахрудин Радончић потврдио је у интервјуу за Ал Џазиру Балканс да је Насер Кељменди ухапшен и да се налази "тамо гдје му је мјесто – у затвору".

"Хапшење је плодоносни резултат упорног рада сигурносних служби БиХ, Тужитељства БиХ и Обавјештајно-сигурносне агенције (ОСА), која га је лоцирала", рекао је Радончић.

Није желио открити детаље у вези са хапшењем, осим да је Кељмендија ухапсила Полиција Косова, којој се захвалио на томе.

Радончић сматра да би било најбоље Кељмендију судити у БиХ, "јер Тужитељство БиХ има највише аргумената".

Такођер, рекао је да ће бити затражено његово изручење Сарајеву.

"Сигуран сам да би Кељменди овдје имао поштено суђење. Косово има свој закон или устав да не дозвољава да се грађани који су рођени на Косову изручују другим земљама…Видјећемо шта ће се десити, радиће свој посао дипломатија", рекао је, између осталог, министар сигурности БиХ.

Кељменди је осумњичен и под истрагом је Тужилаштва БиХ због кривичних дјела "организираног криминала у вези с неовлаштеним прометом опојних дрога и кривичним дјелом убиства".

Након хапшења и претреса по налогу Тужилаштва БиХ, у оквиру акције кодног назива "Лутка", који су извршени у септембру прошле године на захтјев Тужилаштва БиХ, правосудни органи БиХ су расписали међународну потјерницу за осумњиченим Кељмендијем који се налазио у бијегу.

Кељменди је осумњичен за организовање убиства Рамиза Делалића Ћеле у Сарајеву 2007. године.

Према полицијским информацијама, Кељменди је главни финансијер и организатор трговине хероином који у Пећ стиже аутобусима из Истанбула и Албаније, а затим се преко Рожаја допрема у Нови Пазар и одатле у западну Европу.

Кељменди је прошле године стављен и на црну листу САД и означен као прва особа у Европи по опасности за Сједињене Државе.

Полиција Косова потврдила је данас његово хапшење.

Тужилаштво БиХ је саопштило да ће након запримања службене обавијести о хапшењу покренути активности у складу са законом, заједно с другим правосудним и полицијским институцијама у БиХ, у правцу изручења осумњиченог правосуђу БиХ.