Радојичић: Вето се користи беспотребно

БАЊА ЛУКА – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да је у овом сазиву Вијећа народа број подигнутих вета био мањи него у периоду 2002-2006. година, али да се и даље покреће у непотребним ситуацијама. Ако се СДА или СБиХ с нечим не слажу, то није повреда виталног националног интереса, већ политичка […]

уторак, септембар 14, 2010 / 09:09

БАЊА ЛУКА – Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да је у овом сазиву Вијећа народа број подигнутих вета био мањи него у периоду 2002-2006. година, али да се и даље покреће у непотребним ситуацијама.

Ако се СДА или СБиХ с нечим не слажу, то није повреда виталног националног интереса, већ политичка разлика", рекао је Радојичић.

Он је навео да посебан проблем представља сет од 29 уставних амандмана, који су у Народној скупштини усвојени великом већином и тај пакет, послије двије године, још није добио подршку Клуба Бошњака.

"Имамо пројектовану, системску блокаду, у којој ће бити немогуће промијенити зарез у Уставу без сагласности Клуба Бошњака у Вијећу народа, а политичка разлика је огромна", истакао је Радојичић.

Говорећи о уставној позицији РС унутар БиХ, он је рекао да по изворном Дејтонском споразуму, Српска има добру позицију, што значи да може да одлучује о огромном броју надлежности о својим пословима, а унутар БиХ да кроз уставне механизме заштити своју улогу.

Радојичић је навео да је проблем била редефиниција, 15 година насилног дјеловања високих представника, који су наметали низ одлука, и оне одлуке које су доносили домаћи органи власти биле су мање-више под притиском.

Он је нагласио да је БиХ доживјела страшну централизацију за 10 година, додајући да је превише надлежности пренесено на централни ниво под разним изговорима, тед а треба рационално видјети шта је потребно на државном нивоу, а шта не и шта треба вратити.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *