Радојичић разговарао са Купером о Суду и Тужилаштву БиХ

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић разговарао је данас у Бриселу са савјетником у Европској служби спољних послова Робертом Купером о најављеном референдуму у Српској и пренио му критике Народне скупштине о спором и необјективном раду Суда и Тужилаштва БиХ. Радојичић је информисао Купера о постизборној ситуацији у БиХ и формирању власти, изразивши забринутост […]

понедељак, 2 маја, 2011 / 19:37

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић разговарао је данас у Бриселу са савјетником у Европској служби спољних послова Робертом Купером о најављеном референдуму у Српској и пренио му критике Народне скупштине о спором и необјективном раду Суда и Тужилаштва БиХ.

Радојичић је информисао Купера о постизборној ситуацији у БиХ и формирању власти, изразивши забринутост због ситуације у Федерацији БиХ и неформирању парламента БиХ.

Купер је рекао да је стање у правосуђу веома важно питање за европске интеграције и да ће се у наредној фази интеграција морати учинити стандардна процедура мониторинга, изразивши неразумијевање за расписивање референдума у РС, саопштено је из Народне скупштине РС.

Европски званичник је поновио да БиХ мора да испуни још неколико услова да би могла да напредује на европском путу и нагласио проблем примјене пресуде Европског суда за људска права у случају "Сејдић – Финци", додајући да ће то бити немогуће без конституисања свих институција.

Радојичић је упознао и посланике у Европском парламенту Кристијана Вигењина и Иву Вајгла са постизборном ситуацијом, брзом формирању власти у РС и блокадама у Федерацији БиХ и на нивоу БиХ.

Посланик Вајгл сматра да је потребно више информација и непосредних контаката са званичницима из БиХ и скупова на којима би се чула разна мишљења о функционисању Дејтонског споразума и европској будућности БиХ.

Посланик Вигењин, који је задужен за међународне односе у фракцији европских социјалиста и социјалдемократа, изразио је интерес за однос СНСД-а и СДП БиХ, као двије социјалдемократске партије, које су вјероватно кључни субјекти за формирање и функционисање власти у БиХ.

На састанку је исказан обостран интерес да се у оквиру социјалодемократских партија интензивира учешће СНСД-а и да се подстакне дијалог о свим питањима у БиХ, наводи се у саопштењу.

Извор: РТРС