Радојичић: Очекујемо озбиљне приједлоге Европске комисије

Република Српска очекује да Европска комисија на наредној рунди структуралног дијалога представи озбиљне, реалне приједлоге за рјешавање дугогодишњег проблема са Судом БиХ и за успостављање европских стандарда за објективно правосуђе, рекао је Срни предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић у Бриселу. Он је додао да је од Европске комисије добио увјеравања да то имају у […]

четвртак, 6 октобра, 2011 / 09:36

Република Српска очекује да Европска комисија на наредној рунди структуралног дијалога представи озбиљне, реалне приједлоге за рјешавање дугогодишњег проблема са Судом БиХ и за успостављање европских стандарда за објективно правосуђе, рекао је Срни предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић у Бриселу.

Он је додао да је од Европске комисије добио увјеравања да то имају у виду и да припремају врло озбиљне приједлоге за новембарски састанак.

Радојичић је рекао да је дипломатама и функционерима Европске комисије пренио поруку да Српска, када је ријеч о структуралном дијалогу, очекује стварни помак на овом састанку и да би за представнике РС евентуални неуспјех био веома неугодан, јер би у том случају имали прилику да дођу до наредних резултата тек у мају или јуну наредне године.

Радојичић је изјавио да је, након разговора са високим званичницима у Бриселу, увјерен да никако нема опасности да грађанима БиХ буде укинут безвизни режим.

"Након свих узнемирујућих написа, идентификовали смо да се радило о само једној групи од 40-ак људи из Посавине који су намамљени да траже азил у ЕУ, а који ће бити враћени у БиХ. Ми ћемо, разумије се, истражити организатора тог путовања аутобусом", рекао је Радојичић на крају тродневне посјете Бриселу.

Према његовим ријечима, у Италији, Њемачкој и Шведској већи број лица представљало се као грађани БиХ, а за оне у Италији сигурно је установљено да нису.

Он је истакао да поништење безвизног режима за БиХ уопште није реално. "Разумије се да ћемо ми на испуњавању стандарда бити у потпуности кооперативни", поручио је Радојичић.

Говорећи о ИПА фондовима, Радојичић је рекао да је позитиван расплет у вези са овим питањем веома важан, јер би се заустављање ових средстава, због унутрашњих правила функционисања фондова, одразило и на средства у наредној години.

"Поука из овог дешавања јесте да нису сасвим јасне биле процедуре у рјешавањима појединих питања везаних за ИПА. Тражили смо од Комисије да поново прегледа и појасни неке процедуре", рекао је Радојичић.

Он је европским званичницима рекао да је РС опредијељена за договор у вези са формирањем Савјета министара БиХ, те да је ситуација у Федерацији БиХ "неразмрсива" због све лошијих односа "платформаша" и два ХДЗ-а с једне и апетита "платформаша" с друге стране.

Радојичић је поновио да је Српска спремна да подржи кораке који би водили подношењу апликације БиХ за кандидатуру у ЕУ, а то су подршка законима о попису и о државној помоћи, као и почетак рјешавања питања "Сејдић -Финци".

"Са европске стране, чини се, још није до краја разјашњено да ли би сматрали да је довољан само кредибилан почетак рјешавања случаја `Сејдић-Финци`, дакле, оснивање комисије уз обавезу партија да подрже рјешење до којег комисија дође, или нешто више. Али, ови потези били би довољни да се комплетира Споразум о стабилизацији и придруживању. Ако се Споразум до краја ратификује и примијени, онда бисмо били на вишој и важнијој степеници односа са ЕУ", рекао је Радојичић.

Он је рекао да има утисак да Европска комисија од специјалног представника ЕУ у БиХ Петера Соренсена очекује много, али не у наметању рјешења, него да помогне БиХ на европском путу.

Радојичић је додао и да европски званичници сматрају да је ОХР превазиђена институција која би "свакако требало да падне у други план".

Током посјете Бриселу предсједник Народне скупштине РС имао је више од 20 састанака са европским функционерима, дипломатама и европарламентарцима који се баве регионом западног Балкана и БиХ.

Радојичић се, између осталих, састао са директором у Европској служби спољних активности Мирославом Лајчаком, а у Европском парламенту са шефом фракције Социјалдемократа Мартином Шулцом који ускоро ступа на функцију предсједника Европског парламента.