Радојичић: Дезинформација да се 22 људи заразило вирусом корона на слави

Градоначелник Бање Луке Игор Радојичић казао је данас да је дезинформација да је на обиљежавању славе Лазарева субота, прије неколико дана, дошло до масовне заразе вирусом корона.

уторак, 28 априла, 2020 / 19:20

Он је рекао да су се такве дезинформације појавиле на друштвеним мрежама, те да МУП РС води истрагу о томе.

"МУП води истрагу ко је и зашто пустио информацију да се на једној слави, гдје је било масовно присуство гостију, њих 22 заразило. На узорку лица која су протеклих дана оболијевала, нема ниједног које се може довести у вези с тим или да је изјавило нешто слично, нити има и приближно толики број који можемо довести у заједничку везу," рекао је Радојичић.

С обзиром на то да још увијек нису донесене републичке мјере за првомајске празнике, Радојичић је казао да ће у сваком случају 1. мај у Бањој Луци бити нерадни дан и неће радити нико осим дежурних служби, без обзира на полицијски сат, да ће на 2. мај радити ограничен број објеката, а 3. маја неће бити дозвољен рад тржним центрима без обзира на полицијски сат.

Он је истакао да се у Бањој Луци од данас примјењују нове либералније мере, а забране и ограничења постепено укидају.

Ипак, евидентно је да је протеклих дана био раст броја обољелих, што се, објаснио је, дијелом може довести у везу са васкршњим празницима, али је тешко открити појединачни кластер.

Подсјетио је на републичке мјере које се од данас примјењују и у Бањалуци, те истакао да се на шалтерима у Градској управи сада ради од седам до 15 сати, да је отворен већи број пословних субјеката, доставе хране, те музеји и билблиотеке, и да се њихов рад појачано контролише.

И даље су на снази забране јавног превоза, окупљања на јавним мјестима и излетиштима, те организовање локалних карантина у Бањој Луци.

Такође, Радојичић је навео да од четвртка више неће бити у функцији телефон преко којег је обављана кућна достава, јер је дозвољено кретање свим грађанима.

Из Дома здравља Бањалука је наведено да је до данас било 367 позитивних случајева у Бањој Луци, а да је посљедњих дана нешто већи број особа са акутним респираторним инфекцијама који су прегледани.