Радојичић: Брчко је средство притиска

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да међународна заједница по питању затварања супервизије за Брчко дистрикт подијељена, али да Брчко кроз Арбитражни трибунал може у будућности искористити као средство притиска против Републике Српске. "Арбитражни трибунал по арбитражној одлуци у сваком тренутку може промијенити арбитражну одлуку уколико оцијени да је неки од ентитета […]

уторак, 28 фебруара, 2012 / 07:58

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је да међународна заједница по питању затварања супервизије за Брчко дистрикт подијељена, али да Брчко кроз Арбитражни трибунал може у будућности искористити као средство притиска против Републике Српске.

"Арбитражни трибунал по арбитражној одлуци у сваком тренутку може промијенити арбитражну одлуку уколико оцијени да је неки од ентитета угрожава и да Брчко чак додијели једном од ентитета", рекао је Радојичић.

Он је појаснио да је Република Српска у позицији да као учесник арбитраже и као ентитет мора да спроведе одлуку зато да њена позиција не би била још више угрожена и да арбитража не би поново била отворена.

"Тај мач нам стоји изнад главе као нека политичка одлука да се у неком моменту Република Српска поново може пришарафити у случају да се деси неки други расплет или да се искористи као политички притисак на Српску", оцијенио је Радојичић и додао да се Федерација БиХ у принципу уопште не интересује за Брчко, осим у смислу да нашкоди Републици Српској.

Он је рекао и да Арбитражни трибунал не постоји као посебна институција. "Он нема буџет, нема секретаријат. Постојали су правни представник Српске, правни представник Федерације и страни судија господин (Робертс) Овен, који је Американац. У Трибуналу је представник Српске изузео своје мишљење. Тако да фактички, ако ћемо поједноставити, Арбитражни трибунал је један човјек, тај амерички судија", рекао је Радојичић за "Независне новине".

На питање да ли ће имплементацијом одлуке у случају "Сејдић и Финци" бити затворено питање промјене Устава, Радојичић је рекао да ће се у БиХ стално разговарати о уставним питањима, јер је БиХ веома комплексна земља, унутар које нема сагласности о уставним питањима.

"Врло је реално да ће бити постављани нови услови кроз европска питања. Оно што ће у процесу европских интеграција бити сљедећи важан корак, и ако не буде у Уставу, имати неки уставни карактер, јесте утврђивање механизама унутрашњег договарања. То ће бити сљедећа врло крупна препрека", закључио је Радојичић.0 КОМЕНТАРА

 1. Другим ријечима, ти га радојчићу мораш пушити том америчком представнику арбитражног трибунала до бесконачно..ето како то изгледа кад снсд „успјешно“ ријешава, па тако имамо тих успјешних ријешења таман колико има и паметних снсд-оваца, нимало.

 2. Pazi Radojčiću, dobili ste RS u jednom dijelu, RS sa kakvom -takvom privredom… a doveli ste je do nepostojanja, doveli ste je na žalosnu i podaničku md rs u kojoj nema privrede ni u tragovima, doveli ste nas u prezaduženičko ropstvo, doveli ste nas u šape nato fašista njemaške i vatikana.
  Tvoje ime odgovara tvojim ciljevima CRNOgorskim. I GORE nam je nego što nam iko od neprijatelja poželi. Ali, pazi, mi oboljeli od PTSP sindroma smo nepredvidivi, mnogo smo trpili zulum vaš ,ali poklopac na loncu u kojem ključa spada i vrela čorba koju ste nam zapržili nemoj da misliš da neće i po vama. A, onda kom opanci, kom obojci.

 3. Какво обмањивање јавности!? Ви сте направили највећу издају РС након Дејтона. Истина је да се људи у овој биједи и јаду у који сте га гурнули све мање интересују за овакве политичке теме, али је истина и да сте ви преко Биљане Плавшић омогућили и продужили арбитражу и да је послије Додик говорио да ће дати оставку ако коначно рјешење буде негативно за РС. Од тога наравно ништа није било и сада нам просипате маглу. Једина је чињеница да након овога од ваше велике приће о независној РС (у шта ви никада нисте ни вјеровали!) – нема ништа!

 4. Ако је Арбитражни трибунал један човјек,амерички судија онда Срби могу мирно да спавају.
  Град је у канџама криминалне хоботнице чија је глава у Сарајеву,тако да нема шансе да ће икада добити Брчко јер су своју шансу прокоцкали и само је питање када ће доћи рачуни доћи на наплату.
  Права опасност по Србе у овом граду је то да нема значајније функције у граду коју „држе“ Срби а да на тој функцији није човјек кога је инсталирала хоботница из само једног разлога МОГУ ГА СМЈЕНИТИ У БИЛО КОМ ТРЕНУТКУ ЈЕР ЈЕ У СУКОБУ ИНТЕРЕСА.
  Чисти људи завршавају као господин Пајић.
  Једино тога ме је страх.