Радојичић: Бошњаци прво морају прихватити Дејтон

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић поручио је да би било добро када би политичко Сарајево прихватило сам Дејтонски мировни споразум и, чак испод декларативног нивоа, постојање снажне РС.

четвртак, фебруар 10, 2011 / 22:03

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић поручио је да би било добро када би политичко Сарајево прихватило сам Дејтонски мировни споразум и, чак испод декларативног нивоа, постојање снажне РС.

Поводом изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића у Њујорку да "РС треба да прихвати уједињену БиХ", Радојичић је рекао Срни да је ријеч о једном од многобројних скупова невладиних организација за који, несумњиво, влада већа медијска пажња јер му присуствују многе познате личности америчке и међународне политике.

Шеф посланичког клуба СДС-а у Народној скупштини РС Вукота Говедарица сматра да ће БиХ постојати док има Дејтонског мировног споразума.

"БиХ је заједница два ентитета РС и Федерације БиХ и више бих волио да је Изетбеговић најавио прекомпозицију Федерације БиХ, односно Вашингтонског споразума из 1993. године, јер би једино на тај начин могли доћи до неког конкретнијег рјешења у БиХ", рекао је Говедарица Срни.

Говедарица је нагласио да је "РС на својим ногама", а да су проблеми могући једино у финансијском погледу.

"Када је ријеч о одбрани интереса РС, она никада није била упитна за СДС, ПДП и СНСД, што је до сада и доказано", закључио је Говедарица.

Посланик Демократске партије у Народној скупштини Војислав Глигић рекао је Срни да позиција и опозиција у РС никада неће пристати на "уједињену БиХ".

"Изетбеговић је добро рекао да су главна препрека томе политичари из РС и није нам јасно зашто би БиХ била уједињена ако постоје два ентитета", закључио је Глигић.

Бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је на конференцији о Дејтонском споразуму на Универзитету у Њујорку да очекује да РС прихвати "уједињену БиХ".

Изетбеговић је као главну препреку напретку БиХ навео српску страну, односно "политичаре из Бањалуке", преносе федерални медији.

На инсистирање модератора панела, новинара Кристијане Аманпур да каже шта је главна препрека напретку у БиХ, Изетбеговић је одговорио да очекује да српска страна прихвати "уједињену БиХ и заједничку будућност".

"Чиним најбоље што могу. Шаљем поруке, али они морају одлучити", рекао је Изтебеговић.

(СРНА)Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *