Радници нафтне индустрије РС пријете штрајком

Синдикат удружених радника Нафтне индустрије Републике Српске упозорио је да ће радници из овог сектора ступити у штрајк уколико се, како наводе, не почну поштовати законске одредбе и права радника. – У Рафинерији нафте се не поштује важећи колективни уговор и систематизација радних мјеста, као и примјена најнижих коефицијената и најнижих плата за раднике – […]

субота, април 2, 2011 / 13:54

Синдикат удружених радника Нафтне индустрије Републике Српске упозорио је да ће радници из овог сектора ступити у штрајк уколико се, како наводе, не почну поштовати законске одредбе и права радника.

– У Рафинерији нафте се не поштује важећи колективни уговор и систематизација радних мјеста, као и примјена најнижих коефицијената и најнижих плата за раднике – рекао је на конференцији за новинаре у Бањалуци предсједник Одбора синдиката Нафтне индустрије у РС и Синдикалне организације Рафинерије нафте Брод Данило Броћило.

Он је рекао да није дошло ни до раслојавања у оквиру групе дјелатности на различите послове, наводећи да портир који је КВ радник има исту плату као КВ радник на постројењу, те да је радницима у смјени укинута могућност надокнаде прековременог рада.

Према његовим ријечима, укинут је и додатак на минули рад борцима Војске РС и полиције, умањен топли оброк за раднике, којих је доста без валидног уговора о раду.

Броћило је рекао да су на синдикалним састанцима предузећа Рафинерије нафте Брод, Рафинерије Уља Модрича и "Нестро петрола" Бањалука 25. марта донесене одлуке да се до 31. марта изнађе рјешење за проблеме и договоре спорна питања, те потпише нови колективни уговор, али да се то није догодило.

Предсједник Синдиката Рафинерије уља Модрича Златко Танасић истакао је да је задње повећање плате у овој компанији било у 2008. години.

– Сматрам да смо заслужили веће плате, посебно ако узмемо у обзир да су просвјети у здравству и свим буџетским корисницима повећане плате, а то ни за једну марку није урађено у привреди, која треба да буде водећа – рекао је Танасић.

Истакавши да је похвално што за модернизацију Нафтне индустрије РС средства улаже руски партнер, Танасић је рекао да се ни у тој причи радници нигдје не спомињу, а чак се и пријети и отказима.

Предсједник Синдиката "Нестро петрол" Бањалука Бранко Рађеновић рекао је да се на потенцијалном списку технолошког вишка налази око 180 радника "Петрола", иако преговори синдиката и менаџмента још трају.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *