Радикали: Несагледиве посљедице амандамана на Закон о полицији

Замјеник предсједника Српске радикалне странке Републике Српске Миодраг Деретић сматра да су посљедице прихватања амандмана на Закон о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске да према попису становништва из 1991. године буде утврђена структура запослених у МУП-у Српске несагледиве. "Прихватити амандмане, да према попису становништва из 1991. године буде утврђена структура запослених, највећи је ударац […]

четвртак, 4 фебруара, 2016 / 11:48

Замјеник предсједника Српске радикалне странке Републике Српске Миодраг Деретић сматра да су посљедице прихватања амандмана на Закон о полицији и унутрашњим пословима Републике Српске да према попису становништва из 1991. године буде утврђена структура запослених у МУП-у Српске несагледиве.

"Прихватити амандмане, да према попису становништва из 1991. године буде утврђена структура запослених, највећи је ударац за МУП Републике Српске. Посљедице овога су несагледиве", рекао је Деретић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он каже да ће, након што су прихваћени амандмани, половина запослених у МУП-у Републике Српске бити Бошњаци и припадници осталих народа.

"Тражимо да буде измијењен Устав Републике Српске и да се бришу одредбе о попису становништва из 1991. године. Предсједник Републике Српске Милорад Додик може спријечити ступање на снагу наведеног закона, који је потребно вратити у скупштинску процедуру", додао је Деретић.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач рекао је јуче Срни да прихватањем амандмана Клуба Бошњака на Закон о полицији и унутрашњим пословима Српске није нарушен никакав национални интерес српског народа зато што је амандман 85, који је прихваћен у свим члановима, саставни дио Устава Републике Српске.

Лукач је нагласио да амандман 85 говори о националној заступљености и апсолутно није лош за српски национални интерес.

Заједничка комисија Народне скупштине и Вијећа народа Републике Српске за усклађивање закона, прописа и аката прихватила је у уторак, 2. фебруара, пет амандмана Клуба Бошњака који се односе на националну заступљеност у МУП-у Српске по попису из 1991. године.0 КОМЕНТАРА

 1. Advokat Deretić, moj sugradjanin , komšija, čovjek s kojim sam uzrastao, naravno da je u pravu. I. exer je u pravu.
  Ali , šta nam vrijedi?
  Monstrum je svjestan da su mu dani na slobodi odbrojani.
  Osvetoljubivost, svojestvena svakom nitkovu i hulji, svakom gubitniku ološničkom da bi povukao za sobom sve, kako niko ne bi gledao sunca ni mjeseca.
  Jer, zaboga ako on treba da plati za sve zločine što je učinio, a učino je strašne zločine i prema zemlji, i prema ljudima u njoj, onda po monstruznom shvatanju monstruma sve treba spepeljati.
  Zapravo, dovršiti proces spepeljavanja koji je on u najvećem dijelu odradio.
  Drugi motiv njegov što ovo radi je da bi se smrdonja mogao braniti na sudu da je dosta toga radio u interesu nesrba , zaboga, on nije htio da bude ni u VRS, a jedan od argumenata koje će smrdonja povući na odbrani je i emirovanje…

 2. Lukaču, pa jesi li ti svjestan šta radiš, i protiv koga radiš?

  Ako nisi svjestan, ti imaš veliki problem
  problem nesposobnosti sagledavanja stvarnosti koja se oko tebe zbiva,sposobnost da s tobom manipuliše djavo oličen u liku , znaš koga već,
  sposobnost da se odupreš pohlepi, …

  Ako ti imaš taj problem, a očito ga imaš, i mi imamo problem, veći nego što ga ti imaš.
  Naš problem si ti.
  Uništavaš nas sistematski i trajno.

  Imati takvoga čovjeka na tom mjestu je katasrofa za narod .
  Onaj koji te je postavio tu, očito je znao za te tvoje „sposobnosti“, a ti nisi znao da je taj postavljač djavo u ljudskoj mješini, zapravo da su u tu mješinu stala i u njoj sraslla sve četri jahača srpske Apokalipse.
  Lukaču, iskači iz voza u koji si dobrovoljno ušao , a koji juri da uništi zemlju tvoju i ovo malo ljudi koji su preživjeli teror velikog demona…

  Iskači, Lukaču!

 3. @ex-1978,05.02.2016. 06:22:31
  Nije taj princip vazio do sada za MUP. Jeste za Vladu (tj samo za ministre) bilo obavezno a sad su oni to unijeli u Zakon o policiji i unutrasnjim poslovima. Upravo je Deretic i SRS RS trazili da se izmjeni ta odredba u Ustavu, jer imamo vecinu u NSRS (mislim Srbi) pa da ne bude popis od 1991. reper ni za Vladu jer je bio popis 2013. Takodje su insistirali na sto brzoj objavi rezultata popisa. Ali izgleda da je SRS RS jedina ili jedna od rijetkih koja ukazuje na krucijalne probleme i nudi rjesenja a ne bavi se dnevno politickim politiziranjima. Zbog toga je mozda i mala po snazi jer nalod voli bombasticne price, lazi i velika obecanja, ali jedina koja nikada nije ni jednu nadleznost prenijela, niti ikakav kriminal i afere pravila….

 4. A danas je sef kluba Domovine rekao da i mimo ovog Zakona ima dogovor sa Dodikom na ovu temu. Gdje su sada veliki Srbi: Kusturica, Galijasevic, Lazanski, Beckovic i ostali koji za par hiljada eura (kusturica za par miliona) hvale i brane Velikog vodju i tvrde kako je on jedini bedem srpstva. Kao sto je veliki Vladika Rade rekao „Oj kukavno srpstvo ugaseno..“ ako te ovi brane.

 5. Jako je značajno istražiti motiv ovakvih postupaka, koji nanose direktnu štetu Republici Srpskoj.
  Da li je posrijedi, trgovačko-politički dil?! Da li znači da Domovina predstavlja džoker Dodiku za amortizaciju Pavića. DNS je to juče najavio, da je nezadovoljan statusom, te da ima razloga za razgovore u kolaiciji sa Dodikom. Dodik to danas demantuje. Međutim, pravi se dugoročna šteta Republici Srpskoj. Nevjerovato je kako ćute nevladine organizacije, kao neutralne organizacije. Gdje su? Boračka organizacija, logoraši, porodice poginulih, veterani, utemeljivači?. Gdje je studentska unija, akademska zajednica?. Vrlo poražavajuće i opasno. Pred očima nam se dešavaju strahoviti udari na Srpsku, MUP…Nevjerovatna je i medijska ćutnja. Gdje su silni politički i drugi analitičari. Pa zar je moguće da se sve novcem kupuje. A istovremeno pričamo o slozi, patriotizmu.

 6. Реалиста,05.02.2016. 22:44:14[160119]
  Pred očima nam se dešavaju strahoviti udari na Srpsku, MUP…

  Da je srece i pameti da se u sve drzavne institucije zaposljavaju najbolji u svom poslu a ne podobni.Medzutim tako je kako je.
  Zelio bi ,naravno ako ste voljni,da pojasnite kako je zaposljavanje ostalih naroda udar na RS? Ja to shvatam kao doprinos stabilnosti i unapredzenju odnosa medzu konstitutivnim narodima;da ne bude zabune isto bih trazio(ne uslovljavao) i u federaciji.

 7. Jasse

  Slažem se doslovno, u sve državne institucije najbolji a ne podobni“. Nemamo mi razlike po pitanju ostalih naroda u RS, oni su u RS, ali sada idemo u diskriminaciju Srba u RS. Imajte u vidu da smo imali strahovitu tragediju, po meni, na ovim prostorima, i u BiH. Sada, 21 godinu od završetka rata, primjeniti „matricu“ od 1991. godine, je u krajnjem neozbiljno, neizvodivo. Život mora ići dalje, prošlost istoriji. Šta bi bilo kada bi tako gledali, popise, iz npr, sedamdesetih godina, pa četrdesetih prošlog vijeka, pa dvadesetih…Ovo pitanje nije realno, ne odgovara niti jednom zahtjevu za prosperitet i stabilnost. Usvojimo najviše evropske i svjetske standarde za rad u organima uprave. Okrenimo se realnom sektoru, radu, standardima, proizvodnji, konkurenciji, najbolji u sve sfere, bez gledanja pripadnosti. Ovaj potez će izazvati negativne pojave, i vidjećete, neće moći zaživjeti. Stoga, nemojmo se sa njime iscrpljivati. Vlast je oportunizmom sebi izazvala bumerang efekat.

 8. Realista, nigdje Pavć neće, slušaj šta ti kažem. To feudalac moga grada radipo svom oprobanom receptu, obavezno pred izbore, tvrdi pazar. …
  On je djavolu prodao dušu, pohlepa mu je ispila mozak i dušu, pa nema s čim ni da razmišlja , niti s čim da osjeća. Ulogu razuma i duše mu je odavno preuzeo džep, tačnije vreće u kojima je poharano blago.

  Prijedorčani znaju ko je Mućak, predratna fukara , nepismena bitanga, a kakav je čovjek kaže mu nadimak koji mu je prišiven i koji , kao svi nadimci, otslikavaju njegovog vlasnika.
  Dakle , Marko Polo je od Mućka napravio milijardera, koji je apsolutni vladar života i smrti Prijedorčana, , naravno sa M Polom.

  Dakle, Mućak i Polo utvrdjuju svoje pozicije, ili je neka igra njihova sa Luciferom našim da bi zapošljavanjem muslimana dobili glasove.
  Marko Polo i pobjedjuje pošto 100% bošnjačke sredine glasaju za njega,
  Svako muslimansko selo ima vodovod, svaki sokak asfaltiran.. dobro ulično osvjetlenje…
  Srpska sela su neasfaltirana, neosvijetljena, … Ni do groblja nema asfalta,….

  Dakle, blef M Pola. Dobro oproban, i uvijek uspije.

 9. Реалиста,05.02.2016. 23:44:33[160128

  Slazem se sa svim.Zaposljavanje po popisu iz 91-e naravno da je nerealna misija.I ne treba ga na silu gurati tamo gdje to nije moguce.Najvise mi je zapelo za oko da bi to bio udar na RS;moram priznati pogresno sam shvatio Vas komentar.

  Medzutim evo jedan primjer gdje bi postojanje nekog omjera ipak bilo korisno.U mom rodnom mjestu Kozarcu zivi 99 % Bosnjaka,sada a i prije rata.Da li je normalno da je :u policiji,ambulanti,skoli,pošti…. zaposleno 30-40% Bosnjaka u odnosu na Srbe?Mislim ako vec moramo zaposljavati po nacionalnom kjlucu?

 10. jesse
  Da, slažem se u većini. Vidite, upravo ja ne želim isticati nacionalni ključ, već standard. Naime, upravo se policija treba prilagoditi društvu. To znači i svoju strukturu. Tako se vodi računa i vani. Vjerovatno je, da ste, nažalost i Vi neko vrijeme proveli vani, ako ne onda bolje, ali znate tu nemilu sudbinu mnogih Vaših, izbjeglištva ali i još gore tragedije u Vašem kraju. No, zato se u americi vodi računa da u gradovima, kvartovima, sa određenom nacijom, policija prilagodi, ima upravo tu strukturu. Kao i rasnu, i tu se vodi računa. Tako i u Kozarcu. Ali, složićete se, nije normalno da preko 50% policije bude u Prijedoru koji nisu Srbi, naprosto, nije realno i neodrživo je. Imamo i primjer Kosova. Prije rata, srpska i jugoslovenska policija je bila preko 90%, u područjima koja su bila 90% i više sa albancima. Neodrživo, i napravilo svima veliku štetu. Tako da trebamo usvojiti popis 2013., na terenu vidjeti gdje prilagditi strukturu, primiti kvalitetne policajce i napraviti uslove da razmišljamo samo o poslu i prosperitetu. A, ostalo, neka istoričari obrađuju.

 11. prijedor, 05.02.2016. 23:50:23 [160129]
  Pavic i da hoce(a i nece ,u pravu si tvrdi samo pazar) ne bi smjeo izpuzati iz skuta veceg brata.

  Marko Polo i pobjedjuje pošto 100% bošnjačke sredine glasaju za njega,
  Ovo je malo bez veze.Prostim sabiranjem glasova lako je utvrditi da je to samo novi mit,dakle da Bosnjaci glasaju za Pavica.
  Svako muslimansko selo ima vodovod, svaki sokak asfaltiran.. dobro ulično osvjetlenje…
  Srpska sela su neasfaltirana, neosvijetljena, … Ni do groblja nema asfalta,….

  Svako „muslimansko“ selo zna da od opstine nece dobiti nista ako se samo ne pokrene.I sve sto je izgradzeno 70-80% je sam doprinos mjestana.Ostalo se dobije od Pavica,vjerovatno za neke ustupke prilikom glasanja za njegove projekte ili sl.
  Medzutim istina:Srbi ga drzte na vlasti,ne raspiruj neke nove mitomanije

 12. Prijedor
  Mislim da se slažemo, u suštini, oko Pavića. I ja sam ciljao da on tvrdi pazar, a da ga Dodik amortizuje. Uostalom, oni to rade u kontinuitetu od 1997. godine. Pavić je pritisnut, uglavnom od stranaca, ili od svojih konformista, koji vide da ih Dodik vodi u neizvjesnost, i kalkulišu. Naime, referendum ima svoj nepredvidiv epilog. Ima dimenziju i intervencije međunarodne zajednice. Političari oko Pavića, DNS, Čubrilović, Jovičić, kao i Dmičić, ali i brojni, nisu za fajt. Imaju kapital, i mnogo toga interesnog, poslove, rodjake, djecu u biznisu i prijatelje, te ne bi lako podnijeli neke sankcije, tipa odlaska u EU, zamrzavanje poslova, imovine i slično. To su motivi, uglavnom, dominantni. Traže izlaznu strategiju, opcija da Srbija, Vučić, dođe i „zamoli“ parlament Srpske da odustane, „zbog Srbije“ je idealna izlazna priča. U međuvremenu, obezbijediti da Dodik ne poželi koga drugog. I nastaviti dokle se može.

 13. Jasse, u svim muslimanski sredinama Marko je pobjednik na svim izborima.
  Ne visim kakvo je to raspirivanje, naprotiv, idealna sloga medjunacionalna.

  Dovoljno je pogledati uveče na brda u derdanu, sve blješti, ulice osvjetljene. Asfalt u svakom sokaku.
  I neka je, nije mi krivo, naprotiv, lokalpatriota sam. Na kraju krajeva, i to je Srpska.
  Ali, odem često na sahrane u srpska sela, blato do koljena …
  I to je pokazatelj da Polo nije nacionalista, To je pokazao i dokazao. Makar mu to niko ne može reći. Taj je vjeru dao za večeru.

 14. prijedor,06.02.2016. 00:37:58[160140]
  Evo obecajem pred citavim auditoriumom Frontala sljedece:Izaberi bilo koje selo ili zaseok na opstini Prijedor,gdje je poslije rata uradzen asfalt i dovedena ulicna rasvjeta(a da je vecinsko bosnjacko stanovnistvo) da cu ti pokazati kompletnu finansijsku tabelu,koliko je poimenice ko dao i koliko je opstina u tome ucestvovala.
  Ne sporim da opstina nije ucestvovala,ali ne vise od 20-30% sredstava.Nema dalje.Da skinemo i to dnevnog reda,a ne da se gledamo i dalje poprijeko zbog necega sto nije istina