Радан планина: Тамо гдје вода тече узбрдо

Код села Ивање на планини Радан у јужној Србији вода тече узбрдо у дужини од око 250 метара, а угашен и откочен аутомобил такође се креће на горе. Мjештани села Ивање на планини Радан у јужној Србији збуњени су необичном природном појавом коју су стручњаци назвали „гравитациона аномалија”, али која још нема потпуно научно објашњење. […]

понедељак, август 9, 2010 / 17:15

Код села Ивање на планини Радан у јужној Србији вода тече узбрдо у дужини од око 250 метара, а угашен и откочен аутомобил такође се креће на горе.

Мjештани села Ивање на планини Радан у јужној Србији збуњени су необичном природном појавом коју су стручњаци назвали „гравитациона аномалија”, али која још нема потпуно научно објашњење.

„Овде сигурно постоји феномен. Вода тече узбрдо у дужини од око 250 метара, а угашен и откочен аутомобил такође се креће узбрдо. Могао сам да закључим да се ради о поремећају магнетизма, то је гравитациона аномалија и са сигурношћу се тако за сада може прихватити”, рекао је агенцији Бета професор на београдском Природно- математичком факултету Миливоје Маћејка.

Професор Маћејка каже да на овом подручју, на дионици пута од око 200 метара, заиста постоји природни феномен, али да је потребно ангажовати друге научнике који би са свих страна детаљно проучили појаву и доказали постојање гравитационе аномалије.

Међутим, професор са новосадског Природно-математичког факултета Раденко Кисић рекао је за лист „24 часа” да „гравитациона аномалија не постоји”.

„Вјероватно због терена људима оно што је низбрдо изгледа узбрдо. Да аутомобил крене узбрдо било би потребно да испод тог пута има на тоне уранијума, што је мала шанса. Бесмислено је говорити о јаком магнетном пољу, јер би људима испадали зуби”, рекао је Кисић за београдски лист.

Мјештани Ивања, који су и открили необичну појаву, рекли су Бети да су збуњени и на различите начине објашњавају феномен, повезујући га и са близином Ђавоље вароши.

„Нека сила постоји и она је прешла из Ђавоље вароши. Збуњени смо потпуно јер се дешавају невероватне ствари”, рекао је Милован Крастић, мјештанин Ивања.

Зорица Арсић каже да поред ових необичних појава на самом терену и људи осjећају разне промјене и да на њих дјелује овај феномен.

„У неком периоду људи који се затекну на овој деоници пута осећају се изгубљено. Мени се догодило да сам залутала, ходала у круг, нисам знала да пронађем пут према кући, иако сам овде одрасла. Доста мештана има овакво искуство”, рекла је Бети Зорица Арсић.

Радован Танасковић, директор за туризам у туристичком предузећу Планинка, које газдује локалитетом Ђавоља варош, рекао је Бети да је та фирма спремна да у сарадњи са општином Бојник финансира екипу научника која би проучила феномен у Ивању.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *