Рационална употреба лијекова

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске организовало је данас једнодневни семинар на којем је представљен значај фармакоекономике за здравствени систем са акцентом на рационализацију употребе лијекова и њихових трошкова. Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић појаснио је да је фармакоекономика нова област која се односи на расположива средства за лијекове. Напомињући да […]

среда, 25 маја, 2011 / 14:23

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске организовало је данас једнодневни семинар на којем је представљен значај фармакоекономике за здравствени систем са акцентом на рационализацију употребе лијекова и њихових трошкова.

Министар здравља и социјалне заштите РС Ранко Шкрбић појаснио је да је фармакоекономика нова област која се односи на расположива средства за лијекове.

Напомињући да нема савременог лијечења без адекватне и рационалне употребе лијекова, Шкрбић је новинарима у Бањалуци рекао да све земље у свијету имају исти проблем – како да са расположивим средствима купе што је могуће више лијекова и да се ти лијекови искористе на најрационалнији и најодрживији начин.

"Сматрам да о области фармакоекономике наши здравствени професионалци треба да знају што више, јер требамо заједно да радимо на рационализацији трошкова", рекао је Шкрбић, истичући да не може бити само одлука Министарства да "сијече трошкове" за лијекове.

Говорећи о вакцинама за вирус Х1Н1, Шкрбић је рекао да ће проблем њихове набавке увијек бити присутан и да је о томе разговарао са надлежнима на састанку Свјетске здравствене организације прије годину и по дана.

Министар је оцијенио да је боље да он сноси одговорност због веће количине купљених вакцина које можда неће бити употребљене, него да људи страдају уколико наступи епидемија.

Предсједник Хрватског друштва за фармакоекономику и економику здравства Ранко Стевановић данас је на семинару у Бањалуци пренио искуства Хрватске у овој области, у којој су интензивни пројекти почели прије пет година.

Стевановић је напоменуо да у Хрватској на листи лијекова "А" и "Б" не може да се нађе ни један лијек који није прошао анализу утицаја на буџет.

"`А` листа је такозвана бесплатна листа лијекова која се добија на рецепт без партиципације, а `Б` листа су лијекови које дјелимично финансира Завод за здравствено осигурање", додао је Стевановић.

Семинару су присуствовали представници здравственог система РС, Министарству здравља, Фонда здравственог осигурања, представници Институза за заштиту здравља РС, директори болница, директори Домова здравља РС.Оставите одговор