Рација у ДФК

У петак је полицијa извршила рацију у Демофест клубу. Пар људи је добило по бубрезима и глави, написано је седам прекршајних налога, због, наводно, почињених прекршаја из Закона о јавном реду и миру. Када (интервентна) полиција уђе у клуб, стојиш гдје јеси, не помјераш се, не помјераш ни руке. Ако траже личну, покажеш, ако провоцирају […]

понедељак, 19 децембра, 2011 / 14:43

У петак је полицијa извршила рацију у Демофест клубу. Пар људи је добило по бубрезима и глави, написано је седам прекршајних налога, због, наводно, почињених прекршаја из Закона о јавном реду и миру.

Када (интервентна) полиција уђе у клуб, стојиш гдје јеси, не помјераш се, не помјераш ни руке. Ако траже личну, покажеш, ако провоцирају питањима – а увијек то раде – шутиш, правиш се луд.

Ово није савјет из неког приручника о понашању у тоталитарним државама, ово је "познато" правило, неписани закон и код односа полицајац-грађанин, у ситуацији када овај први почне да легитимише масу. Обично касно увече, викендом. Ко је "преживио" – зна. То што такво понашање полиције нема никакво утемељење у закону нико и спомиње, јер то је "терен", "улица", другачија су правила. Ноћ је, вани си, пијеш, пушиш – означен си – као што су често означени навијачи, па их бију и када су криви и када нису.

Полиција у таквим ситуацијама скоро увијек прекорачи овлаштења, али "проблем" је што их она и има.

У петак је и полиција звршила рацију у Демофест клубу. Пар људи је добило по бубрезима и глави, написано је седам прекршајних налога, због, наводно, почињених прекршаја из Закона о јавном реду и миру.

Један од тих "изгредника" је, нпр., могао је пожељети да попије мало пића из своје флаше, а завршио би са пријавом. Други је можда хтио да сазна постоји ли неко саопштење за јавност у оваквим ситуацијама, а добио је ударац у главу. Тако то бива када интервенише полиција, која затим саопшти:

"Полицијски службеници Центра јавне безбједности Бања Лука, у ноћним часовима дана 17.12.2011.године, на основу безбједносне процјене извршили су оперативно-тактичку радњу „рација“ у угоститељском објекту ,,ДФК,, у улици Патре у Бања Луци. У угоститељском објекту је затечено око 150 лица. Због почињених прекршаја из Закона о јавном реду и миру уручено је седам прекршајних налога и то: Због почињеног прекршаја не поступање по законито издатом наређењу полицијског службеника (одбијање да дају на увид лична документа), након чега су лица изведена из објекта гдје је им је утврђен идентитет и издано пет прекршајних налога, због почињеног прекршаја точења алкохола очигледно пијаним лицима одговорном лицу у поменутом угоститељском објекту један прекршајни налог и због почињеног прекршаја дрско понашење – скакање по возилу суграђанина, један прекршајни налог."

Ово је саопштење МУП-а које се разликује од првобитних изјава у којима кажу да су интервенисали због дојаве о тучи.

"Никаква туча синоћ није избила, упали су сами. Малтретирали људе безвезе. Натјерали да се осјећамо као стока."- написао је један од присутних наредног јутра на профилу ДФК на Фејсбуку.

Клуб каже да није точио пиће "видно алкохолисанима", а о истинитости ове тврдње можемо расправљати на разне начине, ако хоћемо да вјерујемо да је полиција интервенисала баш због тога.

Полиција, како сама тврди у саопштењу, није интервенисала због дојаве о тучи, а пошто никада није овако "упала" у ДФК, морамо узети са резервом и саопштење у којем је интервенисала на "основу безбједносне процјене".

Многи који знају горепоменута "правила понашања" у сусрету са полицијом, наслућују често и разлоге оваквих интервенција. Све те разлоге трпају у корпу збирног имена "рекет", или "нерашчишћени рачуни", или оптужују конкуренцију.

Taкве активности спадају такође у "улична", мутна, неписана правила односа, као и описано понашање у случају да се нађете пред интервентним полицајцем. Као и много штошта у овом друштву.0 КОМЕНТАРА

 1. Плава багра, неотесана и необразована… Криминалци и сељачине, ситне душе које губе образ и за мале паре толико су похлепни.
  Физички у већини у потпуности мимо правила, дебели зајапурени…сви знају у пола ноћи када их пробудиш гдје је најбоља јањетина у граду!
  x-(x-(x-(
  Наравно част онима ријеткима, поштенима…

 2. Ја мислим да мало претјерујете. Има нас који смо били некад у рацији. Добије онај ко се .урчи. Ко неће да сконта да је то нормална процедура, већ се исцимава што га неки дротови ометају у пијењу пића. Да се ово десило у неурбаној кафани, ко би о томе причао?

 3. mitar i orhan, 19.12.2011. 20:15:16 [22989]

  Никад нисам готивио ДФК, што због имена, што због начина на који је основан тај клуб (КСЕТ није могао да ради, а потом ни студентска библиотека/читаоница)… Између осталог, за мене то је још једно мјесто за људе са мањком мозга и вишком пара у џепу!

  Оно што је чудно у читавој причи, како мурија брине о безбједности грађана, па тако никад не направи рацију у Кристалу, Круни гдје излазе потомци наше политичке елите, заједно са својим пајтосима, жестоким момцима, све са „утокама“ за појасом и „кокицом“ на столу…

  У сваком случају браво и за једне и за друге, за ове што су пребијени јер су јуначки поднијели пребијање и малтретирање, а браво и за мурију јер је јуначки измалтретирала „преурбане“ ликове 😀

 4. Полиција треба да ради свој посао без обзира гдје и на којем мјесту и без обзира на личне афинитете коментатора тј. нас који смо негдје гости. Проблем је заиста велики, зато што наши специјалци стварно туку само ово што могу, изгледа да имају подугачак списак оних који се не смију дирати..

Оставите одговор