Путоказ куда се иде „разграничењем на КиМ“: Рашка област опет на удару

Бошњачко национално вијеће (БНВ) упутило је данас државним органима Србије и Црне Горе захтјев за успостављање „специјалног статуса за Санџак, као модел за рјешавање бошњачког и санџачког питања“.

среда, 24 јула, 2019 / 11:44

Јасно је већ давно, да се не смије допуштати да неко узима Босну као искључиво своје исходиште, као и да око граница и државног уређења не смије бити попуштања. У Српској се то једино огледа у неприхватању (сасвим логичном) да се хибридни новоговор не зове „босански“, ако су већ за име нације измислили термин „Бошњак“, што је само други творбени модел од коријена Бос, тј. Босна, као што је то „Босанац“.

У писму упућеном надлежним органима наводи се да успостављање специјалног статуса за Санџак представља „трајан и стабилан механизам“ који осигурава право Бошњака на „политичку егзистенцију и несметан друштвени и економски развој“, наводи се у саопштењу БНВ-а.

У саопштењу се додаје да специјални статус Санџака, као територијално политичке заједнице, гарантује „равноправност и конститутивност свих санџачких народа, Албанаца, Бошњака, Црногораца и Срба“.

„У циљу изградње слободног, мултинационалног, мултикултуралног, мулитконфесионалног и демократског друштва једнаких шанси за све, Бошњачко национално вијеће Вас позива на дијалог те указује на значај и важност неодложног прихватања рјешења предложеног путем ове Иницијативе“, пише у саопштењу.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *