Путин: Русија лакше до мултикултуралности него Европа

Од заједништва представника различитих нација и вјероисповијести зависи будућност Русије, рекао је руски премијер Владимир Путин, који је оцијенио да ће "успостављање мултикултурног друштва у Русији бити значајно лакше него у Европи”. „Русија је створена као вишеконфесионална и вишенационална земља. Код нас је вијековима стварана посебна култура узајамне сарадње”, истакао је Путин. Коментаришући различите „непријатне […]

четвртак, 4 августа, 2011 / 09:05

Од заједништва представника различитих нација и вјероисповијести зависи будућност Русије, рекао је руски премијер Владимир Путин, који је оцијенио да ће "успостављање мултикултурног друштва у Русији бити значајно лакше него у Европи”.

„Русија је створена као вишеконфесионална и вишенационална земља. Код нас је вијековима стварана посебна култура узајамне сарадње”, истакао је Путин.

Коментаришући различите „непријатне процесе” у свијету, руски премијер је нагласио да они нису заобишли ни Русију (Кавказ) и да су посљедица распада Совјетског Савеза.

„Многи су размишљали коме да се припоје. На сјеверозападу су гледали на Финску, на далеком истоку на Јапан. А на Кавказу су такође размишљали да ће, ако се приклоне било којем правцу ислама, живјети боље”, казао је Путин и додао да су погријешили.

Он је рекао да су се на Кавказу наметнули људи који немају везе са традиционалним исламом, али да су духовни лидери на Кавказу то разумјели, што је омогућило да се „сломи кичма тероризму”.

Говорећи о толеранцији и ксенофобији, премијер Руске Федерације је истакао опасност од продора радикалних елемената у власт и закључио да то „не води никуда”.

„У неким европским земљама имају проблем са женама које желе да носе вео. Наравно, људима треба омогућити да живе као што желе, али ако су у другачијем културном окружењу, дужни су да поштују људе са којима су одлучили да живе”, казао је Путин.

Он је рекао да уколико грађани, као што је био случај у Европи, помисле да их држава недовољно штити од вјерске и културне агресије дошљака, онда то отвара простор за радикалне елементе којима се пружа прилика да се дочепају власти.