Путин: Ослободићу Ходорковског ако призна кривицу

Премијер Русије Владимир Путин рекао је новинарима да је спреман, уколико постане предсједник, да помилује затвореника и бившег челника нафтне компаније „Јукос” Михаила Ходорковског, али да он то мора да затражи и да призна кривицу. Како преноси агенција „Интерфакс”, Путин је по завршетку гостовања на државној телевизији изјавио да „уколико ми се он (Ходорковски) буде […]

петак, децембар 16, 2011 / 05:50

Премијер Русије Владимир Путин рекао је новинарима да је спреман, уколико постане предсједник, да помилује затвореника и бившег челника нафтне компаније „Јукос” Михаила Ходорковског, али да он то мора да затражи и да призна кривицу.

Како преноси агенција „Интерфакс”, Путин је по завршетку гостовања на државној телевизији изјавио да „уколико ми се он (Ходорковски) буде обратио са молбом за помиловање, ја ћу је размотрити, али неопходно је да најприје постанем предсједник”.

Путин је објаснио да је „закон такав да ако осуђеник тражи помиловање, он мора притом да призна кривицу, што Ходорковски до сада није учинио”. Раније јуче милијардер и предсједнички кандидат Михаил Прохоров рекао је да би у случају побједе на предсједничким изборима мандат започео „хуманитарном одлуком” ослобађања Ходорковског.

„Врана врани очи не вади, један олигарх ослобађа другог. Ничег страшног нема у томе”, прокоментарисао је Путин изјаву Прохорова. Адвокат Ходорковског Вадим Кљувгант тврди да „право предсједника да помилује затвореника не изискује никакве додатне захтјеве”, али је изјаву Путина оцијенио као „значајну”.

Ходорковски и његов пословни партнер Платон Лебедев осуђени су на по 14 година затвора због крађе неколико милиона тона нафте и за прање новца (више од 23 милијарде америчких долара), а у затвору би требало да остану до 2017. године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *