Путин наредио: Русија прелази на отворени софтвер

Веома занимљива вијест стиже из земље која је прва одлучила да закупи ћирилични домен на интернету. Руски премијер, Владимир Путин, издао је уредбу свим владиним агенцијама да у у својим рачунарским системима пређу на отворени софтвер до 2015. године. Путинова уредба, потписана у децембру, услиједила је послије извјештаја да руска влада намјерава да одбаци Мајкрософтове […]

понедељак, 3 јануара, 2011 / 20:22

Веома занимљива вијест стиже из земље која је прва одлучила да закупи ћирилични домен на интернету.

Руски премијер, Владимир Путин, издао је уредбу свим владиним агенцијама да у у својим рачунарским системима пређу на отворени софтвер до 2015. године.

Путинова уредба, потписана у децембру, услиједила је послије извјештаја да руска влада намјерава да одбаци Мајкрософтове производе и усвоји национални оперативни систем отвореног софтвера заснован на Линуксу.

Прелазак на отворени, или слободни, софтвер, почеће у другој четвртини 2011, када ће Министарство комуникација одлучити који су пакети софтвера потребни владиним агенцијама. За то вријеме, Министарство и друге агенције разматраће приједлоге за корисничке центре за подршку и друге механизме за подршку произвођача софтвера.

Ранији покушаји да Русија пређе на отворени софтвер били су неуспјешни због недостатка политичке подршке.

Занимљив је податак да је шездесет седам одсто софтвера коришћеног у Русији 2009. године био пиратски. Поред свега, очекује се да ова уредба буде успјешна.Оставите одговор