Путин и Шолц најавили дјелимично повлачење руских снага и говорили о испорукама плина

Руски предсједник Владимир Путин изјавио је да Русија не жели рат у Европи, али је ситуацију на истоку Украјине описао као "геноцид" и позвао на рјешавање сукоба кроз мински мировни процес.

уторак, 15 фебруара, 2022 / 18:54

Он је на заједничкој конференцији за медије са њемачким канцеларом Олафом Шолцом у Москви рекао да је Русија одлучила да дјелимично повуче војску из подручја близу границе са Украјином, те да види простор за даљи разговор са Западом у вези са безбједносним гаранцијама.

Путин је, међутим, подсјетио да за сада нема конструкивног одговора Запада на приједлоге Москве.

Говорећи о пројекту "Сјеверни ток два", за који се и даље чека одобрење њемачке регулаторне агенције, Путин је нагласио да се ради о "чисто трговинском пројекту" који ће ојачати енергетску сигурност Европе.

Према његовим ријечима, Русија је спремна да настави испоруку гаса у Европу преко Украјине 2024. године, када истекне тренутни уговор о транзиту тог енергента.

Када се ради о безбједности, Путин је истакао да је Русија спремна да настави дијалог са Западом о пројектилима и другим безбједносним питањима.

Шолц је поздравио повлачење руских снага размјештених близу Украјине.

Он је нагласио да нису исцрпљене све дипломатске опције за избјегавање оружаног сукоба у Украјини.

Шолц је истакао да је повлачење руских трупа добар знак и изразио наду да ће услиједити даљи позитивни кораци, јавио је Ројтерс.

"Требало би да је могуће пронаћи рјешење. Одбијам да кажем да нема наде, без обзира на то колико се ситуација чини тешком и озбиљном", рекао је Шолц.

Најављујући конференцију за новинаре, портпарол Кремља је раније рекао да је састанак двојице званичника трајао дуже од три часа, а ТАСС је пренио да је Путин на почетку састанка најавио да ће разговори бити усредсређени на правно обавезујуће безбједносне гаранције Русији, деескалацију у Украјини и руско-њемачку сарадњу.