Путин и Лукашенко кажу: Усаглашени сви програми о интеграцији двије државе

Председници Русије и Бјелорусије, Владимир Путин и Александар Лукашенко, одржали су састанак у московском Кремљу. Састанак је трајао око три и по сата.

петак, 10 септембра, 2021 / 21:06

Како је на почетку заједничке конференције за медије изјавио Путин, разговори са предсједником Бјелорусије били су интензивни и конструктивни.

Руски предсједник рекао је да су током разговора са Лукашенком договорени сви програми за даље продубљивање интеграционих процеса између двије земље.

"Са задовољством бих желио да примјетим да је договорено свих 28 програма", рекао је Путин након разговора са предсједником Бјелорусије Александром Лукашенком.

Путин је напоменуо да је неколико година вођен енергичан рад на пакету докумената за даље продубљивање интеграционих процеса између Русије и Бјелорусије.

"Ради се о 28 такозваних савезних програма који имају за циљ унификацију законодавства Русије и Бјелорусије у различитим областима економије, изједначавање услова рада привредних субјеката двије земаља, изградњу заједничких финансијских и енергетских тржишта, транспортни простор, формирање и спровођење заједничке индустријске и пољопривредне политике", објаснио је руски лидер.

Како је навео, за петак је планирано да се они одобре на састанку Савјета министара Савезне државе у Минску.

"После тога ће бити донијети на одобрење Врховном државном савјету Савезне државе, чија је сједница планирана за крај ове године", додао је руски предсједник.

Путин је истакао да је са Лукашенком разговарао о формирању заједничког одбрамбеног простора Русије и Бјелорусије и осигуравању безбједности. Како је рекао, до 1. децембра 2023. биће потписан документ о стварању заједничког тржишта гаса у оквиру Савезне државе Русије и Бјелорусије.

Руски лидер је истакао да је развој равноправне и обострано корисне сарадње у оквирима савезне државе био је и остао безусловни стратешки приоритет за Русију и Бјелорусију. Он је изразио захвалност владама, министарствима, ресорима, стручним тимовима двије земље који су учествовали у изради и координацији савезних докумената. Руски предсједник није искључио могућност стварања савезног парламента Русије и Бјелорусије у будућности, али је додао да се о томе за сада није разговарало.

Јединствени платни систем

Русија и Бјелорусија планирају да интегришу националне платне системе и створе јединствен простор у оквиру савезне државе, додао је Путин. Он је напоменуо да су неки од развијених савезних програма усмјерени на усклађивање пореског и царинског законодавства двије земље.

Осим тога, предвиђено је потписивање споразума о општим начелима за наплату индиректних пореза и увођење интегрисаног система за управљање таквим порезима у оквиру савезне државе. Циљ овог рада је да се постигне да структура цијене робе буде видљива, објаснио је Путин.

"Све то ће помоћи у обезбјеђивању поштене конкуренције и повећању пословне активности на финансијском тржишту, као и да се ефикасно реагује на ризике прања новца и финансирања криминалних активности, укључујући тероризам", закључио је руски предсједник.

Интеграција има обострану корист

Са своје стране, предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко рекао је да је интеграција Бјелорусије и Русије искључиво обострано корисна, сви програми имају за циљ повећање благостања народа двије земље.

"Вријеме је да питамо наше критичаре у Бјелорусији, којих је јако много – и бјегунце и такозване опозиционере који живе у Бјелорусији који критикују мене и власт. Зато желим да их питам и желим да питам критичаре наше интеграције у Русији: гдје видите тег на нози Руске Федерације? Нема ничег лошег за народе Бјелорусије и Русије у овим програмима и не може да буде. Све је усмјерено на повећање благостања наших народа. И треба прекинути све ове разговоре – наша интеграција је изузетно обострано корисна", нагласио је Лукашенко.

Лукашенко је додао и да је са предсједником Русије детаљно разговарао о ситуацији у Авганистану.

"Данас смо детаљно разговарали о актуелним међународним проблемима, нашим односима са суседним земљама и савезима, детаљно смо се задржали на ситуацији у зонама нестабилности, прије свега у Авганистану, са становишта пријетњи по националну безбједност Савезне државе Русија и Бјелорусије", истакао је Лукашенко.Оставите одговор