Путин и Лукашенко договорили цијену гаса

Премијер Русије Владимир Путин и предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко постигли су споразум по којем ће потрошачи у Бјелорусији од 2014. године плаћати гас по истој цијени као и Руси, преносе РИА Новости. У 2012. години Русија ће испоручивати гас Бјелорусији по цијени од 164 долара за 1.000 кубних метара, у односу на 400 долара колико […]

петак, новембар 25, 2011 / 18:39

Премијер Русије Владимир Путин и предсједник Бјелорусије Александар Лукашенко постигли су споразум по којем ће потрошачи у Бјелорусији од 2014. године плаћати гас по истој цијени као и Руси, преносе РИА Новости.

У 2012. години Русија ће испоручивати гас Бјелорусији по цијени од 164 долара за 1.000 кубних метара, у односу на 400 долара колико плаћају Европљани.

Постигнутим договором обезбиједиће се несметан транзит руског гаса за потрошаче у Западној Европи преко територије Бјелорусије, како би се избјегле непријатне ситуације из прошлих зима када су радијатори у европским домаћинствима, због несугласица ове двије земље, остајали хладни усред зиме.

Руска компанија "Газпром" планира да обезбиједи 152 милијарде кубних метара на европском тржишту, од чега се 20 одсто транспортује преко територије Бјелорусије.

Русија је пристала да Бјелорусији реструктуира дугове за гас настале због неплаћања у 2011. години.

Договорено је да Русија кредитира са 10 милијарди долара, на рок од 15 година, изградњу нуклеарне електране у Бјелорусији која би требало да буде завршена до 2017.

На састанку двојице лидера постигнут је и договор да руски "Газпром", који већ има 50 одсто удјела, купи преосталих 50 одсто власништва бјелоруског "Белтрансгаза" Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *