Пусти русофобију, гледај од чега ћемо живјети

Сајт Фактор.ба је објавио, а бројни други пренијели, причу о томе да је Русија преко БиХ увозила војну опрему. Замислите какав је то скандал! Неко ради, зарађује и остварује профит. Нечувено!

недеља, 23 августа, 2020 / 16:49

У најкраћем, од новембра 2017. до децембра 2019. године је украјински произвођач мотора за летјелице "Мотор Сич" (англоформатирани су писали Sich) преко предузећа из Бијељине у Русију послао више од 250 милиона долара вриједне дијелове мотора за хеликоптере. Бијељинско предузеће "Инжињеринг БН" остварила добит већу од милион и по КМ.

За то предузеће смо чули током ове године, када је њен пословни резултат запао за око медијима, а све је појачано чињеницом да је он остварен са само два запослена. Како било, истраживање је настављено, па сада у тексту Фактора имамо следеће тезе:

  • Та је компанија дио шеме која за циљ има јачање руске војне моћи.
  • Русија није нашла рјешење за зависност од украјинске војне индустрије
  • СНСД и Додик се не противе НАТО због оног што наводе као разлог, већ због личних интереса, што се долазује повезаношћу одговорних лица са СНСД.

Дакле, шта је у питању. Бивши предсједник Украјине Петро Порошенко је 2014. године издао наредбу којом забрањује извоз војне опреме у Русију. Кад се тако нешто деси, обично у посао уђу посредници, трећа лица која за нечији рачун обаве дио посла. Добар дио привреде Брозове Југославије је функционисао на том моделу, а Генекс је као "реекспортер" између оних са истока и запада који званично нису трговали, постао једна од највећих фирми у земљи.

Само наивац може вјеровати да се у области војне индустрије, па и украјинске, неко тако ноншалантно понио и продао производе некој фирми из БиХ, не знајући гдје ће они завршити. Украјинска творница, која је од оснивања усмјерена на Русију, суочена са ембаргом, вјероватно је свјесно нашла рупу у процедури. То што су прекршили тамошњи закон, ствар је њихових институција, или њихових америчких патрона, који дрмају том ојађеном земљом. У послу бијељинског предузећа нема ништа спорно. Да се они нису понудили да узму провизију, нашао би се већ други.

Јачање руске војне моћи, као и откривање њихових наводних слабости, нити је забрањено нити је морални преступ. Упркос томе, треба видјети да ли ће се незадовољство неких сила сломити по нечијим овдашњим леђима.

Али прилично је јадно, да они који су нам деценијама објашњавали како се требамо манути прошлости, и бавити се оним од чега се живи, сада имају нешто против тога. Бијељинско предузеће, без превише труда и на основу веза, остварило је велики приход, улило додатни новац у буџет, који ће се, дозволите нам мало патетике, сутра издвајати за здравство, образовање, побољшање живота грађана. Зар то није оно чему су нас по семинарима учили западни инструктори?1 КОМЕНТАР